Home Belgisch ICTO

ICTO

by Didier Becu

Met haar nieuwste single Inbound bewijst ICTO nogmaals haar potentie om één de beste hiphopsters van dit land te kunnen worden, en zelfs één met internationale allure. Het is dan ook een kwestie van tijd vooraleer iedereen de naam van Cato Vercammen (haar echte naam) zal kennen. Wij hadden er met haar alvast een fijn gesprek over!

Dag Cato, jouw project ICTO loopt uitstekend. Vanwaar die naam eigenlijk?
ICTO staat voor I Could Take Over. Toen ik pas begon was mijn artiesten naam nog CTO, maar na een tijdje heb ik er dan een I aan toegevoegd. De betekenis hebben we er pas later aan toegevoegd om het wat meer inhoud te geven.

Is ICTO volkomen jouw eigen ding, of zijn er meerdere mensen betrokken?
In 2016 was ICTO volledig mijn eigen project tot dat De Nieuwe Lichting begon. Sindsdien werk ik samen met een zéér goede vriend van mij, Simon-Meyer Horn. Ik heb recent ook getekend bij een pas opgestart label Musketeer. Wel werk ik al sinds 2016 samen met de opkomende Antwerpse producer Anders, dus die samenwerking is nooit gewijzigd.

Je zoekt duidelijk de mix op van hiphop en r&b, en dat lijkt aardig te werken. Een bewuste keuze?
Ik ben eigenlijk nog steeds aan het zoeken welke vibe/genre het beste bij mij past! Het popkantje neemt hier en daar wel vaker de bovenhand, maar de hiphopinvloed is er desondanks altijd wel in te horen, aangezien dat ook het genre is dat ik in mijn vrije tijd het meest beluister. Ik probeer zowel op donkere zoals happy beats iets vrolijks te brengen.

Net zoals bij Princess Nokia hoor ik ook bij jou een popfeel, maar er zit toch een donker randje aan dat bijna neigt naar nihilisme. Klopt dat beeld?
Nihilisme is natuurlijk een groot woord, maar het klopt wel dat ik iemand ben die zich niet laat doen en opkomt voor haar muziek. Ook in mijn muziek weerspiegelt zich dat, als ik het eens goed bekijk, steeds vaker in mijn lyrics. Zeker op mijn eerste ep zal je dat wel merken. Trouwens bedankt voor de leuke vergelijking met Princess Nokia, daar ben ik ook wel een grote fan van!

Wie het wil maken moet opvallen en origineel zijn, hoe moeilijk is dat?
Heel moeilijk, ik probeer gewoon niet te hard na te denken over hoe ik dat kan doen! Ik maak gewoon muziek waar ik naar zou willen luisteren en ik blijf gewoon mezelf en doe wat ik graag doe! We proberen bovendien ook visueel er wat boven uit te steken met onder andere het artwork, liveshows en mijn outfits.

Je stond in De Nieuwe Lichting en je werd finalist. Opende dat deuren?
Ja, dankzij De Nieuwe Lichting kan ik datgene doen wat ik het liefst doe namelijk muziek maken. Zonder De Nieuwe Lichting was ik allang niet meer serieus bezig geweest met muziek en had ik het meer als een hobby gehouden. Dus ik ben zeer dankbaar dat deze kans op mijn pad is gekomen.

Je bent vrij jong, wanneer wist je dat je iets in de muziek wilde doen?
Ik ben al sinds kleins af aan bezig geweest met zingen en muziek in het algemeen! Maar toen ik 16 werd, had ik gewoon ineens een ingeving van “ik ga muziekapparatuur aankopen en gewoon beginnen met muziek maken”. Dat was toen allemaal nog heel amateuristisch en werd nog nergens online opgezet. Vanaf De Nieuwe Lichting ben ik mijn muziekcarrière serieuzer gaan nemen en heb ik al heel wat nummers opgenomen. Dus stay tuned voor de toekomst want er komen zeker nog veel leuke dingen aan.

Heb je daar alles voor over? Mensen vergeten het vaak… maar het kost bloed, zweet en tranen.
Het kost allemaal wel moeite en je moet er veel tijd instoppen maar dat voelt niet echt aan als werk voor mij. Omdat het iets is dat ik zéér graag doe en er altijd plezier uit haal. Ook als mensen je muziek beluisteren en je krijgt positieve feedback of ze zingen mee op een concert vergeet je hoeveel tijd je erin hebt gestoken en geniet je gewoon van die momenten.

Wat zijn je toekomstplannen?
We willen zeker op veel meer festivals spelen en een tour zou ook zéér leuk zijn, maar dat moeten we allemaal nog even bekijken. Wat wel al vast staat, is dat er een ep gaat uitkomen met heel veel verschillende sferen en die nog eens helemaal anders klinken dan Inbound. Er zal wel voor iedereen wat wils zijn!

Madonna of Amy Winehouse?
Amy Winehouse! Met Madonna haar muziek heb ik niet echt iets…

Wat maakt jou perfect gelukkig?
Perfect gelukkig is niemand denk ik. Maar ik probeer altijd het positieve in alles te zien en ik heb gemerkt dat geluk daardoor altijd zijn weg naar mij vindt. Klinkt misschien wel wat cliché maar ik vind dat als je met een positieve ingesteldheid naar alles kijkt, alles wel op zijn manier goed zal komen.

Wat is de beste plaat aller tijden en waarom?
Het album waar ik heel hard naar op kijk is dat van The Neighbourhood, Hard To Imagine The Neighbourhood Ever Changing. Dat is gewoon de gekste plaat ooit die mij super veel inspiratie heeft gegeven. De groep zit gewoon zijn tijd vooruit en zijn ook zo divers als het maar kan zijn. Dus zeker uitchecken als je deze nog niet gehoord hebt.

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur in een lift te zitten en wat zou je dan doen?
Ik zit liever niet 8 uur vast in een lift, 5 minuten bij Studio Brussel waren al lang genoeg. Maar als ik echt moest kiezen denk ik dat ik zou gaan voor A$AP Rocky. A$AP is één van mijn favoriete artiesten omdat hij zo creatief is en dingen doet die niemand anders doet. Ik zou gewoon wat met hem willen praten over zijn visie en waar hij zijn inspiratie vandaan haalt ook op vlak van mode. Lijkt me een zéér interessant gesprek met hem.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More