Home Belgisch HET MUZIKALE CORONADOSSIER : BERT VLIEGEN

HET MUZIKALE CORONADOSSIER : BERT VLIEGEN

by Didier Becu

Dat het coronavirus in geen enkele sector genade heeft, mag duidelijk zijn. We gingen eens luisteren bij enkele mensen uit de muziekindustrie om te horen wat we daaraan kunnen doen. Bert Vliegen, muzikant, producer en één van de bezielers van het Absolutely Free Festival.

2020 belooft een zwaar jaar te worden voor de muzieksector. Eerst was er de cultuurknip die vrijwel onmiddellijk werd gevolgd door het coronavirus. Hoe kijk je daar als muzikant tegenaan?
Het zijn enge en verwarrende tijden voor vele muzikanten, maar in het geval van deze pandemie denk ik dat onze grootste prioriteit de gezondheid moet zijn. We veren hierna wel weer recht, het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan. Eerst moeten we deze bevreemdende rit uitzitten en zorgen dat iedereen gezond en wel hieruit komt. 

We staan er vaak te weinig bij stil. Maar veel muzikanten, die er hun broodwinning van hebben gemaakt, hebben in deze periode geen inkomen. Zijn hier vanuit overheidswege oplossingen voor, of is het simpelweg proberen om niet te verzuipen?
Dat is iedereen voor zichzelf nog wat aan het uitzoeken, denk ik. Het zal sowieso een bittere pil zijn voor velen, maar de precieze impact kan ik moeilijk inschatten zolang deze crisis nog plaatsvindt.

Er is ook de factor tijd in de muziek. Optredens hangen vaak samen met het promoten van een album. Vele artiesten hebben de afgelopen weken een plaat uitgebracht, maar door de lockdown kunnen ze die niet voorstellen. Zijn er eventueel alternatieven daarvoor?
Ik zie veel shows verplaatst worden, dus ik gok op een propvolle concertagenda eens dat terug toegelaten wordt. Ik bewonder de creativiteit van veel muzikanten om via streams en sociale media hun publiek toch nog te proberen bereiken, dat is zowat het enige wat je nu nog kan doen. Hopelijk luistert iedereen veel naar nieuwe muziek tijdens deze periode, om het dan verderop in het jaar live te gaan checken. 

Jij bent ook producer. Is het mogelijk dat jij met artiesten vanop afstand werkt in periodes zoals deze waarbij je vooral in je kot moet blijven?
Ik heb het voordeel van een homestudio waarin ik nog kan mixen, dus ik kan me gelukkig wel productief bezig houden. Als er iemand een mix nodig heeft: shoot!

Om het plaatje compleet te maken ben je ook nog betrokken bij het Absolutely Free Festival. De horrorverhalen voorspellen weinig goeds voor de festivals deze zomer, hoe ga jij daarmee om? Werken jullie aan een programma of ligt alles stil nu?
Wij werken voorlopig gewoon door aan het festival zoals anders. De grote festivals zijn qua productie een heel ander paar mouwen dan AFF, dus ik kan me voorstellen dat er voor hun zoveel meer parameters bij komen kijken, waardoor een preventieve afgelasting misschien sneller aan de orde is. Maar we houden uiteraard de situatie in het oog en zullen daarnaar handelen

Hoop doet leven zegt men, maar durf jij nog hopen in deze bizarre tijden?
Tuurlijk. Het is een bizarre en enge situatie, maar ik ben er rotsvast van overtuigd dat dankzij de vele capabele mensen in de zorgsector en de wetenschap deze crisis overwonnen kan worden. Het is nu ook aan ons om de getroffen maatregelen strikt op te volgen en ons er samen door te slaan.

Laten we het toch misschien vooral over hoop hebben. Het zijn wel allemaal DIY-initiatieven maar muzikanten tonen wel dat er veel mogelijkheden zijn om met hun creaties naar buiten te komen. Een pleister op de wonde of toch iets wat we ook naar de toekomst kunnen meenemen?
Voorlopig een pleister op een veel te grote wonde, maar misschien dat er wel fundamentele verandering op til is? Dit is sowieso een kaakslag voor de fysieke verkoop en live-industrie, dus ik ben heel benieuwd hoe we hier als muzieksector uit gaan komen. Ik ga voorlopig geen grote voorspellingen doen, ik kijk vanop een afstandje toe hoe alles zich ontvouwt. 

Corona sluit de grenzen, al dan niet in positieve of negatieve zin. Bij de Belgische muzikanten hoor je nu meer dan ooit de roep om aandacht. Hoe zouden we de artiesten kunnen steunen, denk je?
Koop of stream hun muziek, vraag geen terugbetaling op je concerttickets, bestel misschien eens een plaat of t-shirt in hun webshop, …

Sommige mensen suggereren nu al dat de festivalorganisatoren alles op alles zetten om Belgische muzikanten volop kansen te geven wegens de opgelopen schade. Kan jij je in zo’n stelling vinden?
Alle muzikanten wereldwijd worden door deze crisis getroffen, dus ik betwijfel of dat een goed idee zou zijn. Als je die redenering zou doortrekken naar andere landen, betekent dat ook het einde van internationale tours, en een soort afvlakking van het muzikale landschap.

In feite, is de situatie in het buitenland voor artiesten beter of niet?
Ik ben niet bekend genoeg met de situaties voor artiesten in andere landen om daar een zinnige uitspraak over te doen.

Biedt streaming soelaas, ook al weten we dat het vooral van de plaatjes of digitale aankoop moet komen?
Natuurlijk, alle beetjes helpen! Nu is de best mogelijke tijd om eens diep in Spotify te duiken en goeie dingen te ontdekken.

Wat is het eerste wat je gaat doen als de coronamiserie voorbij is? 
Mijn vrienden en bandleden eens goed vastpakken en een terrasje met ze doen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More