Home Belgisch HERRNIA

HERRNIA

by Luminous Dash

Op 29 juni hebben we in De Kleine Kunst hoog bezoek. Niet de koning of zo, want die nodigen we toch niet uit, wel Janne Vanneste van Monskopoli en HerrNia. Met HerrNia heeft bezieler Jonas de new wave van toen een eigentijdse ommezwaai. Wij wilden alles weten vooraleer deze loebas het podium op mocht!

Herrnia

Dag Jonas, je bracht onlangs je ep uit op Wool-E Tapes. Hoe waren de reacties?
Hey Didier, als eerste reactie kreeg ik vaak te horen “een cassette?” Maar jawel, cassettes worden wel degelijk nog gespeeld (lacht). Voor de rest kreeg ik zowel van jullie als van Dark Entries een héél mooie review. Waarvoor merci! Deed me echt deugd.

Als ik het mag zeggen, en ik ga het zeggen, jij bent één van de weinigen die new wave een nieuwe draai geeft. Ga je daar mee akkoord?
Euhm, merci voor het compliment maar ik doe eigenlijk echt gewoon mijn ding, zonder na te denken of het wel new wave genoeg klinkt of zo. Ik hou wel enorm veel van de synthklanken van die periode, maar luister ook naar alle andere genres van vroeger tot nu, dus het zal altijd een mengelmoes blijven van al hetgeen me ooit beïnvloed heeft. Misschien daardoor.

In feite, hoe komt zo’n jonge gast in contact met de jaren 80?
Allemaal de schuld van Eurorock (new wave/gothic festival). Dat was toen vlak langs mijn deur, wanneer ik daar Fad Gadget, Front 242, Anne Clark en Apoptygma Bezerk bezig zag was ik verkocht. Ik ben nog steeds op zoek naar vernieuwende muziek maar tja, de jaren 80…

HerrNia is synthesizermuziek. Ben jij zo’n freak die al die instrumenten verzamelt en daar dan ook alles over weet?
Vraagde gij nu of ik ne freak ben? Ok, misschien op dat vlak wel een beetje, want ja, mijn studio begint aardig vol te staan. Maar alle bakken die daar staan zijn wel zorgvuldig uitgekozen hoor, en “alles” van kennen? Ik doe mijn best, maar in sommige synths (zoals de MFB Dominion1) kun je echt blijven graven, daar hou ik wel van!

In je liveperformances ontdek ik een zekere vorm van nijd, bijna frustratie?
Goh, iedereen die een beetje met zijn ogen open door de wereld loopt, zal wel begrijpen dat er genoeg is om gefrustreerd van te worden zeker? Mijn nummers gaan ook vaak over een ergernis, dus ja… die frustratie moet er wel wat uit als ik zo’n nummer breng. Naast die frustratie ben ik best een aangenaam persoon hoor.

Wat probeer je te bereiken met HerrNia?
Oeh, da’s ne moeilijke. Eerlijk gezegd vind ik het al heel leuk dat mijn muziek ondertussen verdeeld wordt (dank u Dimitri van Wool-E tapes / Wool-E discs). Mijn muziek is voor mij vooral een uitlaatklep dus wat ik ermee wil bereiken? Eeuwige roem zou ik wel zien zitten, maar misschien moeten we wat realistisch blijven. Nee, niet echt bezig met iets te willen bereiken..

Het etiket gothic/new wave schrikt jou niet af?
Als ik dan toch in een hokske geduwd moet worden, awel, zet me dan daar maar in. Nee, het schrikt me niet af, zolang ik niet in een doodskist moet slapen.

Binnenkort sta je bij ons op de zevende editie van ons Luminous Fest. Waarom moeten ze naar jou komen kijken en niet naar het voetbal?
Omdat het er bij mij wel eerlijk aan toe gaat, omdat ik geen dwaze koprol doe als ik tegen mijn statief loop of zo (alhoewel, wie weet) of omdat ik muziek speel en geen voetbal?

Enig idee wat je gaat uitspoken?
Sorry, kun je die vraag morgen nog eens stellen? Mijn lief doet voor de moment nogal ambetant. (lacht). Nee, ‘k ben volop bezig met nieuwe dingen maar ga in De Kleine Kunst vooral de nummers van mijn album spelen.

Bandcamp

Wool-E Tapes

And many other injuries by HerrNia

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More