Home Belgisch DRUMS ‘N’ GUNS

DRUMS ‘N’ GUNS

by Bart Verlent

Het Gents/Waregems gezelschap Drums ‘n’ Guns brengt in april hun tweede album Hail Hail uit met een nieuw geluid. Op de nieuwe single Ocean Splits In Two brengt het vijftal snoeiharde postpunk waar we wel wild van worden. We hadden een gesprek met zanger Sam Dufoor.

(c) Jesse De Meulenaere

Voor jullie nieuwe sound hebben jullie de inspiratie gehaald bij de nieuwe wave van postpunk, wat trekt jullie aan dit geluid en de bands?
Ik heb een dunne hoge zangstem die zich niet makkelijk leent voor hardere muziek. Voor Hail Hail (die harder klinkt dan Inanna) ben ik op zoek gegaan naar iets waar ik mee aan de slag kon en zo ben ik bij die postpunk uitgekomen. Ik ben wel al jaar en dag die-hard Ramones fan. Ik heb ze vier keer live aan het werk gezien en vind hun geluid en attitude nog steeds ongeëvenaard. Pas bij het overlijden van Mark E. Smith ( januari 2018) ben ik me intensief gaan verdiepen in postpunk bands. Ik probeer zoveel mogelijk van die bands live aan het werk te zien, vaak nog voor hun doorbraak. Zo zag ik Idles al op Leffingeleuren, Fontaines D.C. in 4AD Diksmuide en The Murder Capital in Wilde Westen Kortrijk. Wat ik vooral interessant vind, is de kracht van hun muziek terwijl er veel melodie in blijft zitten en vooral hoe een zangstem zeer krachtig kan zijn, zonder daarvoor te vervallen in brullen of grunten. Ik heb wat van die muziek aangebracht op repetitie en ik denk dat daar toch wel wat is blijven hangen.

Op het debuut van Drums ‘n’ Guns brengen jullie een variatie van genres, mogen we dat van album nummer twee ook verwachten? En gaan jullie nog songs live spelen uit Inanna?
Ik denk dat er meer lijn zit in Hail Hail. Doordat de zang vaak parlando en declamerend is, klitten de nummers beter bijeen. Maar het is nu niet zo dat de muziekmakers van D’n’G zich vastpinnen op één genre, die blijven gewoon spelen waar ze zin in hebben.

(c) Drums ‘n’ Guns

Jullie spelen al een hele tijd samen en hebben samen ook de sound- en naamsverandering overleefd, wat is jullie geheim om het zo lang samen vol te houden als groep?
Tot voor kort repeteerden wij wekelijks.  Er is wel altijd iets interessants dat tevoorschijn komt en er hangt nog steeds magie in het repetitie kot. Het hele opnameproces van Hail Hail kroop wel onder het vel. Het was de bedoeling om een snelle vlotte punkplaat te maken maar dat werd een lang proces van bijna 2 jaar.  Zo lang stil liggen is moordend voor een groep.  Ik zit nu met een focus op speelplekken zoeken en de promocampagne, terwijl de groep alweer vol aan de bak wil om nieuwe nummers te schrijven. Die twee combineren is voor mij moeilijk haalbaar… of ik moet mijn job opgeven.

Het is vier jaar geleden dat het eerste album van Drums ‘n’ Guns verscheen, dit jaar verschijnt de opvolger hebben jullie zo lang aan het sleutelen geweest aan het geluid of aan de songs?
Inanna is verschenen in januari 2016. Met die plaat hebben we gespeeld tot in juni 2018. Daarna zijn we een half jaar het repetitiekot ingedoken om nummers te schrijven en we zijn met nieuwe opnames begonnen in de kerstvakantie van 2018. Vervolgens moesten basgitaar, gitaarpartijen, alle andere arrangementen + alle zang (gedubbeld) worden opgenomen. Dat heeft tot half april 2019 geduurd. Wij werkten met opnamesessies van drie a vier momenten per week. Dat is vrij intensief maar het is niet zo dat er veel werd getreuzeld. Er is wel wat tijd gekropen in het vinden van een goede basisklank waarmee we in de mixen aan de slag konden gaan. Deze manier van opnemen duurt dus veel langer dan live studiotracks (live opnames voor Inanna duurden bijvoorbeeld 5 dagen). Alle opnames zijn half april overgemaakt aan de Luna Barn Studio maar door agendaproblemen zijn die daar een paar maanden blijven liggen. De eerste mixen konden ons ook niet onmiddellijk bekoren dus werd de plaat uiteindelijk samen afgemixt in een achttal sessies. De mastering was klaar op 27/12/2019. Toen doken er problemen op met het artwork. We zijn in januari 2020 met een nieuwe tekenaar beginnen werken. Tegen dat alles correct bij de drukker ligt, ben je al snel een paar weken verder. Wij denken de lp/cd geperst en gedrukt in handen te hebben tegen eind april 2020.

Jullie eerste single, Ocean Splits In Two, uit de nieuwe plaat klinkt veel intenser en gedrevener tegenover het ouder materiaal, klinken alle nieuwe songs zo fris?
Inanna is in hoofdzaak een trage en duistere verzamelplaat. De plaat is samengesteld uit nummers waarmee we binnen de stonerrock van Mogul niks mee aan konden. Het zijn nummers die niet noodzakelijk bij elkaar passen qua stijl en genre. Inanna gaf ons als groep de ruimte om te experimenteren met andere genres en ik kon op het vlak van songteksten ook eens diepe en zware thema’s aanpakken.  Het was een gok om Inanna uit te brengen maar toen dit wonderwel bleek te lukken, kregen we wel de kans om uit te zoeken welke nummers ons nu het best lagen. Al snel bleek dat de trage sfeernummers niet ons ding waren en het publiek reageerde veel enthousiaster op de uptempo nummers. We hebben dit alles meegenomen in de voorbereiding en uitwerking van Hail Hail. Ons nieuwe album is meer uptempo met frisse en opgewekte klanken. Teksten zijn niet meer zo zwaar en gaan over frustraties en issues van alle dag. Er mag ook al eens gelachen worden… ook met jezelf.

Voor de nieuwe plaat hebben jullie in de studio weinig soundeffecten gebruikt, wat is de reden daarvan?
Dat is de insteek van gitarist Jan Gobeyn die zich al geruime tijd stoort aan opnames die zodanig zijn opgepompt dat alle naturel er uit verdwenen is. Ook bij Inanna werden veel soundeffecten gebruikt Jan wou dat deze plaat veel cleaner werd. De klanken op Hail Hail moesten refereren naar wat rechtstreeks uit de versterker komt en niet naar een computergestuurd soundeffect.

(c) Drums ‘n’ Guns

Worden alle songs samen gecreëerd als band of is er iemand die altijd het voortouw neemt?
Op Hail Hail staan enkele nummers waarvan Jan de krijtlijnen alleen heeft uitgezet. Win heeft ook een nummer geschreven, er zijn nummers die we vanaf het begin samen hebben aangepakt. Bij Drums ‘n’ Guns kan het allemaal.

(c) Drums ‘n’ Guns

We weten waar jullie muzikaal inspiratie uit halen maar waar komt de inspiratie vandaan voor jullie teksten?
Insteek voor de teksten op Hail Hail zijn frustraties en soms wat de draak steken met issues van alle dag: bodycultus, uiterlijk vertoon, consumentisme, hipsters, polarisering, irritante deuntjes op de radio, angst voor vreemdelingen, doemdenken,…

(c) Drums ‘n’ Guns

Wat mogen we van Drums & Guns in de toekomst verwachten? Moeten we weer vier jaar wachten op een nieuwe plaat?
Ik had er graag nog een plaatje bij. Ik denk dat wij nog jus genoeg hebben om snel een nieuwe plaat te schrijven. Ik zou dan wel opteren voor een sneller opnameproces.

Op 9 mei staat Drums ‘n’ Guns op Sleuterrock in Deinze met Vive La Fete, BRLRS, Turpentine Valley en The All-Star Weddingband.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More