Interview: Hendrix Hindrex
Foto’s: Archief – Guido Gevels
Het wordt een spannend jaar voor de thrashmetal-pioniers van Cyclone uit Vilvoorde. In 2023 staan ze o.a. op Graspop Metal Meeting in Dessel en op Blades of Steel Metalfest 3 in Madison, Wisconsin (VS). De eerste keer in de VS voor een band die in het verleden het podium deelde met Biohazard, Slayer, Metallica en ander fraais. Cyclone was actief tussen 1981 en 1993. Na een behoorlijke windstille periode maakt de band sinds 2019 de podia opnieuw onveilig. Een gesprek met Guido Gevels, oprichter en zanger van de groep.
Madison, Wisconsin heeft – ik heb het opgezocht – net als Vilvoorde een wijk met de naam Far West. Vandaar de verwijzing naar het liedje Vilvoorde City in de titel. Hoe komen jullie in Wisconsin terecht ?
De organisator die blijkbaar een fan is, zag op het net dat we Cyclone nieuw leven hadden ingeblazen… Hij contacteerde ons gewoon via onze Facebookpagina. Indien mogelijk gaan we zeker nog enkele andere optredens doen in de VS, daar zijn we momenteel mee bezig. We gaan er een set brengen die het beste van onze twee elpee’s weergeeft. Omdat dit het eerste Cyclone optreden in de VS is, is het maar logisch dat we al onze klassiekers spelen. Onze eerste elpee verscheen destijds wereldwijd op Roadrunner Records. Er gingen aardig wat exemplaren over de toonbank in de VS en vermits we bij de eerste lichting thrashmetal bands horen heeft die eerste elpee een zekere cultstatus verworven doorheen de jaren.
Cyclone staat bekend als een Vilvoordse band. Zijn jullie dat nog? Amenra heeft een liedje Zjef Vanuytsel gecoverd. Nooit overwogen om Vilvoorde City van Kris de Bruyne te coveren? Dan weten ze in de kroeg van Cuyvers Pol waarover te praten.
Uiteraard zijn niet alle huidige leden afkomstig uit Vilvoorde. Gitarist Stefaan Daamen en ikzelf zijn de twee resterende originele leden en wij zijn beiden afkomstig uit de Vilvoordse regio. De nieuwe jongens komen uit Schepdaal, Ninove en Mere. Dus ja… welk etiket ga je daar op kleven? Amenra doet wat Amenra moet doen, met alle respect daarvoor… maar we voelen ons niet direct geroepen om een cover van Kris de Bruyne te spelen. Trouwens niemand van de originele leden kwam uit de Far West-wijk.
Het is inmiddels 37 jaar geleden dat het succesalbum Brutal destruction verscheen. Jullie recente optredens krijgen opvallend goeie recensies. Kan je de huidige Cyclone wel nog vergelijken met de band uit de jaren 80?
Het is een andere band. Er zitten drie nieuwe jongens bij. Uiteraard teren we op ons verleden, die twee elpee’s en wat Cyclone ooit was of betekende. Persoonlijk vind ik de nieuwe line-up misschien wel de meest getalenteerde line-up die we ooit hadden. Uiteraard deden de oude leden – Johnny Kerbusch en Pascal Van Lint – hun duit in het zakje, we schreven samen die eerste elpee die uiteindelijk het begin was van wat Cyclone geworden is. Daar kan je niet omheen en daar blijven we ook fier op. Voor de tweede elpee schreven Stefaan en ik alle nummers. Met de huidige line-up zijn we nu nieuwe nummers aan het afwerken. Het toont het gelaat van de huidige Cyclone. We blijven trouw aan de old-school thrash feel, maar het klinkt hedendaags.
Jullie hebben in België thrashmetal mee op de kaart gezet, maar door wie zijn jullie het meest beïnvloed ?
In feite zijn die invloeden zeer ruim. Dat gaat van 70’s hardrock, 80’s metal, punk, hardcore en gaandeweg ook tot andere thrashmetal bands. Onze favoriete periode is wel degelijk de NWOBHM 1979-1983 (New Wave Of British Heavy Metal). Die heeft ons het meest beïnvloed. Bands zoals Angel Witch, Sweet Savage, Diamond Head, Satan, Raven, Tygers of Pan Tang, Venom, Holocaust, Jaguar,enz. Natuurlijk waren er nog bands die we aanbaden: Motörhead (Overkill, Bomber, Ace of spades era), Riot (Fire down under era). De lijst is eindeloos.
Van die eerste elpee zijn destijds meer dan 100 000 exemplaren verkocht. Hoe ging dat eigenlijk ?
Ja, hoe gaat dat eigenlijk ? Via via hoorde Roadrunner onze demo, ze hadden onmiddellijk interesse. Zoals ik al eerder vertelde, ons debuut verscheen destijds wereldwijd op Roadrunner Records en in Europa waren er op dat moment nog bijna geen thrashmetal bands. Wij hadden het geluk van bij die boom van de thrash-explosie te zitten. Vooral in het buitenland verkochten we heel goed. Het echte verkoopcijfer ligt zelfs nog hoger. De tweede elpee kwam op een kleiner label uit en daar hebben we helemaal geen cijfers van, maar dat is zeker een stuk minder dan de eerste elpee, gewoon omdat de verdeling een pak minder goed was. In die tijd werd er weinig aandacht geschonken aan het genre, helemaal geen tv-optredens. Af en toe een nummer op de VRT-radio en een interview voor Studio Brussel in het programma Update
De Belpop deed het goed in de jaren 80. Maar zakelijk liep het al eens mis. Hoe ging dat bij Cyclone ?
We regelden onze zaakjes zelf. Dus dat viel allemaal wel mee, uiteraard kregen we van Roadrunner geen cent.
Cyclone deelde de affiche met behoorlijk bekende namen: Anthrax, Metallica, Slayer…
We deden een pak optredens in die tijd en de lijst met bands is haast niet te geloven, we speelden met zowat iedereen die naam en faam heeft in het thrashwereldje, uiteraard waren de meeste van die bands toen nog niet zo gigantisch zoals nu. Het was vaak grappig dat sommige van die jongens in die bands fan van ons waren en omgekeerd, wij van hun. Er was een wederzijds respect en dat was bijzonder tof.
James Hetfield van Metallica keek van de zijkant van het podium naar ons hele optreden in Vorst Nationaal en vertelde nadien dat hij ons bijzonder tight spelen vond en dat deed hem denken aan de strakke Metallica van de begin periode.
Toen Jeff Hanneman van Slayer, een paar jaar nadat we met hen hadden gespeeld, in een interview met MTV’s Headbangers Ball, op een festival ergens in Brazilië, de vraag kreeg welke minder gekende thrash bands hij goed vond, vernoemde hij Cyclone, vooral het nummer Fighting the fatal (uit onze eerste elpee) vond hij een geweldig nummer.
Die foto met Lemmy werd genomen op een namiddag in het kantoor van Indisc, Brussel. Dat bedrijf deed de verdeling van ons debuut in België en in diezelfde maand was er ook een nieuwe Motörheadplaat waarvan ze ook de verdeling deden. Het was dus een promotiedag bij Indisc en zowel Motörhead als wij waren aanwezig die dag. Het was dolle pret : Lemmy kon onze humor wel smaken en wij waren al 666 duivelse jaren fan van Motörhead.
Fall under his command en The call of steel, twee bekende liedjes… Waarover gaan ze ?
Teksten waren vaak een mix van fantasy en reality. Ik schreef ze allemaal. Fall under his comment gaat over het einde van de wereld, hoe duivelse kwaadaardige machten de aarde om zeep helpen. The call of steel gaat over hoe ‘die hard’ en trouw metalfans zijn. Beide nummers dateren van halfweg 1984. Eind 1983 schreven we het nummer In the grip of evil en dat was het keerpunt. Met dat nummer wisten we van ‘dit is wat het moet zijn’. Al wat we nadien schreven staat op die eerste plaat. Die werd dan in 1985 opgenomen in de ICP studio’s in Brussel en kwam uit begin 1986.
Cyclone is te zien en te horen op :
15/04 – Cinema, Aalst
15-18/06 – Graspop, Dessel
08-09/09 – Eindhoven Metal Meeting
28-30/12 – Blades of steel Metalfest 3, Madison, Wi, VS