Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Planeet Johannes, een gedeconstrueerde house beat met droge punchy baspatronen, een mooi geslepen diamantje, een mooie kleurrijke regenboog en vrolijke aanstekelijke catchy songs. Je hoort het allemaal deze week in Luminous Belge.

Strijders van dienst zijn Johannes Is Zijn Naam, Venus In Flames, Nona Problema, Dishwasher_ en Lip Service. Scheuren maar!

© Pieter Walcarius

Johannes Verschaeve is na een vorig leven bij The Van Jets een weg ingeslagen waar hij duidelijk gelukkig van wordt.
Onder de naam Johannes Is Zijn Naam brengt hij nu zijn derde nummer uit met als titel Apparaat.
Deze track volgt op James en Johnny Will Be King.

Een understatement is dat Johannes een nieuwe sound op ons heeft losgelaten. Een sound die steeds weer nieuw overkomt in eerste instantie maar nadien toch gewoon catchy wordt. Gekend. Vertrouwd.

De analoge synths in combinatie met zijn stem en tekst katapulteren je naar de planeet Johannes. Dit is zijn sound, zijn manier van zingen, zijn tekst, zijn uitvoering. Het is onmiskenbaar Johannes Is Zijn Naam. Dat je bij een derde song zo je eigen herkenbaarheid weet te creëren is maar zelden gezien. Uiteindelijk zullen al deze nummers resulteren in een album en daar kijken wij naar uit.

Het beluisteren van een nieuwe song van Johannes Is Zijn Naam, is een beetje zoals het openen van een cadeau: je weet niet helemaal precies wat je kan verwachten maar je wordt er wel gelukkig van, eens het cadeaupapier verwijderd is (als het goed is toch).

Ook in de video vond Johannes reeds zijn eigen stijl: veel vintage gear, eigenzinnige camerastandpunten, aparte kledingkeuze, een bepaalde flou,… Hiervoor de nodige credits aan Olivier De Vos en Jana Van Brussel.

Je kan veel zeggen over Johannes Is Zijn Naam maar het is vooral geen eenheidsworst. Het meest verbazende is eigenlijk nog dat hij het met zo’n gemak brengt, met zo’n flair… Alsof hij nooit iets anders deed.

Wij kijken uit naar meer. Meer Johannes Is Zijn Naam! We staan er dan ook om gekend gulzig te zijn als het over muziek gaat maar toch… Meer! Meer! Meer!

We keken al een tijdje uit naar het debuutalbum van het Gentse trio Dishwasher_, vandaag kregen we het heugelijke nieuws dat de titelloze debuutplaat van Werend Van Den Bossche, Arno Grootaers en Louise Van Den Heuvel in april in de winkels zal liggen. Het trio belooft op dit album een unieke en gevarieerde collectie van groove-gedreven nummers met een eigen uniek geluid.

De eerste single uit het album, Blue Bridge, zou daar een perfect voorbeeld van zijn. De track is geïnspireerd door Blue Monday van New Order. In de intro horen we een gedeconstrueerde house beat met droge, punchy baspatronen, het nummer transformeert daarna geleidelijk in een funky jazzdancetrack. 

Het trio zet een ongelooflijk straffe groove neer met een intens origineel geluid dat je van in het begin bij de lurven neemt en je niet meer loslaat.

In bijna vier minuten pakt het trio uit met een heel gevarieerd geluid waarmee ze, heel speels, een geweldige avontuurlijke floorfiller maken. Je kan dit straffe nummer eigenlijk helemaal niet vergelijken met de New Order klassieker. Dishwasher_ heeft een origineel geluid dat helemaal niet in de buurt komt van de legendarische band uit Manchester.

Dit jaar is het tien jaar geleden dat singer-songwriter Jan De Campenaere met zijn project Venus In Flames hun laatste album Funeral Dancer uitbracht, het is ook twintig jaar geleden dat het debuutalbum Notes Of Tenderness verscheen. Na tien jaar stilte is de band er nu helemaal terug. In september verschijnt het nieuwe album River Of Life waarvan het titelnummer recent op single werd uitgebracht.

River of Life is een autobiografisch nummer over de rollercoaster aan emoties die Jan over zich heen kreeg na het overlijden van zijn moeder aan hartfalen in 2020. Het nummer gaat over omgaan met ups en downs, kopje onder gaan, boven water komen en proberen te blijven drijven op de woelige wateren van het leven. Maar ook over altijd blijven uitkijken naar het lichtpunt, ergens achter de horizon.

Na tien jaar stilte weet Venus In Flames nog steeds hoe ze een catchy song moeten schrijven. Dit is een melancholisch popnummer waarin Jan zichzelf begeleidt op piano terwijl drum en bas heel subtiel aanvullen. We horen hier Venus In Flames op zijn puurst, een mooi geslepen diamantje dat de comeback van dit project perfect aankondigt.

Volgende maand is het zover, dan lost Nona Problemo hun debuutep die de Leuvense band inblikte met Bert Vliegen (Whispering Sons, Bluai, ILA…). We kregen al twee singles te horen: het titelnummer van de ep en Sci-Fi Submarine, waarin de Vlaams-Brabantse Sound Track winnaars van 2021 lieten horen dat ze een uniek geluid hebben dat graag buiten de lijntjes kleurt.

Nu is er nog een teaser uit de ep Are You Equally Weird??? waarin Jenske VerhammeNona HuysegemsSigi Willems en Tijs Fastré de hand reiken aan hun niet-menselijke bontgenoten in hun gedeelde strijd tegen de klimaatopwarming. Dat doet het viertal met hun eigen “eco-wave” waarvoor ze zich qua arrangementen lieten beïnvloeden door de folky indie van Yo La Tengo en de postpunk van The Horrors Of Ought.

Het begin van het nummer klinkt, naar Nona Problemo-normen, vrij somber en doet ons denken aan typische 80’s postpunk. Langzaamaan vullen ze het nummer aan met verschillende kleurtjes tot we in het refrein een mooie kleurrijke regenboog te horen krijgen. Na de eerste beluistering zijn we dan ook weer super enthousiast! 

Check zeker ook de bijzondere clip, het is een ode aan de ‘raarheid’.

Al maken Kasper Cornelus, Hannah Cornelus, Roel Delplancke en Mathijs Steels al meer dan tien jaar samen vrolijke avontuurlijke indiepop – eerst onder de naam Momma Said So en daarna als Lip Service – toch is het viertal er nooit in geslaagd om een langspeler op te nemen. Tot nu dus. 

Lip Service vond ineens ook de perfecte titel en hoes die heel goed past bij de songs die ze maken. Hoe donker de teksten soms ook mogen zijn, telkens weer weten Kasper en co ons met hun aanstekelijk songs instant op te vrolijken.

Het album bevat een prachtige verzameling kleurrijke songs die eigenzinnig, kleurrijk, avontuurlijk en behoorlijk divers klinken. Met onderwerpen die gaan van over iemand die zelfgenoegzaam zwaait met metafysische onzekerheden om zich niet te hoeven binden, over tweede kansen die we nooit krijgen, over een mislukte relatie, over hoe decadent het is om hele dagen met jezelf bezig te zijn in een wereld die uiteen valt.. Je merkt het allemaal “shiny happy songs”, maar aan de nummers valt dat niet te horen.

Lip Service bewijst met deze debuutplaat dat ze uniek zijn en dat ze met hun eigenzinnig geluid telkens weer straffe originele catchy songs afleveren. Zo’n volledige Lip Service plaat is de perfecte remedie tegen een slechte dag of de perfecte soundtrack bij een geweldige dag.

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More