Home Belgisch BWANA met nieuwe single opgepikt voor finale De Nieuwe Lichting

BWANA met nieuwe single opgepikt voor finale De Nieuwe Lichting

by Hans Lenvain

Maandag 22 januari zal Studio Brussel de winnaar bekend maken van De Nieuwe Lichting. Momenteel zijn nog negen muzikanten/bands in de running voor de ereplaats en eentje daarvan is BWANA.
Friedel Dufait is de dame achter BWANA, ze doet immers alles alleen als het over de muziek gaat die ze brengt.

Momenteel pakt de stad Oostende uit met de slogan Ostend Is Music, gekoppeld aan een expo in de gaanderijen van verschillende Oostendse bands die geschiedenis hebben geschreven of aan het schrijven zijn. Ook Friedel hangt tussen deze foto’s. Erg visionair als je het nu bekijkt want plots blijft BWANA over bij de laatste negen mogelijke winnaars, geselecteerd uit maar liefst 1011 inzendingen. Blijkbaar het hoogst aantal inzendingen ooit.

Wij schreven reeds in 2021 over BWANA en Friedel, dat interview kan je hier vinden. Maar nu komt alles dus in een stroomversnelling door de single Lonely Happy. Deze zond ze in naar Studio Brussel en deze is dus ook geselecteerd voor de finale van De Nieuwe Lichting.

©Hans Lenvain

De zon scheen bij een staalblauwe hemel en dus waren alle redenen goed genoeg om ons naar zee te reppen. Een afspraak met Friedel al helemaal. We ontmoeten haar in het Cultuurcafé van De Grote Post en stipt op het afgesproken uur komt ze binnengewandeld. Nog zwaar onder de indruk van haar finaleplaats kijkt ze verbaasd naar haar smartphone… Volgers op Facebook en Instagram tikken traag maar gestaag aan, ze krijgt mails van boekingskantoren waar ze nog nooit van hoorde, aanvragen voor optredens op plaatsen waar ze nog nooit is geweest,… Friedel kijkt er allemaal wat naar en weet tegelijk niet waar eerst beginnen.
Er zijn vandaag nog twee interviews bij gekomen, ze moet morgen een examen afleggen maar daarna weer verder met interviews en besprekingen in Gent en Brussel.

Het doet precies wat met een mens?
Wie had dit nu allemaal gedacht? Ik begrijp het niet goed want ik doe niets anders dan anders.

Ja, maar je stuurde nu wel een nieuwe single naar de mensen van Studio Brussel?
Wel,… Neen. Dat nummer is eigenlijk al van 2022 klaar. Ik ben toen begonnen met studeren en het nummer is wat blijven liggen. Maar onlangs hebben we nog eens samen gezeten met het OHK te Oostende (jongerenmuziekcentrum) en hebben we deze opgenomen. En oké, ik heb besloten deze binnen te sturen maar dat nummer ligt er al zo lang.

Is die single, Lonely Happy, een voorbode op een album?
Ja en dat album is eigenlijk klaar. We brengen het uit in het najaar van 2024. Spoiler: het album zal ook Lonely Happy als naam krijgen.

Hoe laten ze je weten dat je in de finale zit?
Ik was met een vriendin aan het werken aan een schoolopdracht en had mijn gsm in ‘niet storen’ modus gezet. Nadien zag ik een gemiste oproep en toen ik de voicemail hoorde dat ik in de finale zat, kon ik geen woord uitbrengen. Mijn vriendin was in alle staten omdat ze dacht dat er iets fout met me ging. Ik bleef maar naar die gsm staren. Ik heb dan terug gebeld en daar bevestigden ze nogmaals dat ik in de finale zat. Ik ben beginnen huilen en mijn vriendin is beginnen schreeuwen. Dat komt nu ook op de radio, een huilende Friedel. Hilarisch toch?

Het gaat duidelijk om emotie. Of je nu huilt of schreeuwt…
Ja maar huilen en tieren (lacht)… Zo wil je niet op de radio hé. Ik dacht eigenlijk ook nog altijd dat het een ‘prank’ was.

Wat heeft dit nu als gevolgen voor jou? Want of je nu wint of niet, je bent finaliste… je naam is gevallen…
Sowieso ben ik nu vertrokken. Als je dat wint, tja dan is dat nog een serieuze trap hoger maar ik wil daar nu even niet aan denken. Er staat nu al veel op het programma voor BWANA. Er komt ook een backing band om met wat meer power over te komen. Daarvoor onder andere zitten we morgen ook samen. Het lijkt erop, als ik de aanvragen van optredens bekijk, dat extra power zal nodig zijn. (lacht)

Rechtstreeks gevolg van deze finaleplaats?
Honderd procent zeker, het is echt niet normaal wat zoiets doet. Programmatoren e.d. houden zulke zaken echt wel in het oog, dat is duidelijk. Dus in maart doen we ons eerste optreden met de backing band zodat we er helemaal klaar voor zijn tegen de zomer. Het zal nodig zijn.

©Hans Lenvain

En waarom moeten mensen voor jou stemmen?
Omdat ze een huiskamerconcert kunnen winnen! (lacht) Neen serieus, dat wil ik dan wel teruggeven aan de stemmers. Maar mensen moeten vooral stemmen op wat zij het leukste en/of het beste vinden natuurlijk.

Het doet waarschijnlijk ook iets met je entourage?
Bij ons thuis is het niet normaal. Mijn ouders zijn volop in de weer met flyers en affiches, ze spreken hun connecties allemaal aan maar ook de vriendengroep is zwaar aan het promo voeren. Het is soms wat indrukwekkend als ik ergens binnen kom en ik zie de affiches en flyers overal, ook hier in de Grote Post, haha. Maar mijn papa zit dan ook zo diep geworteld in het verenigingsleven hier in Oostende. Mijn mama ook wel hoor, maar zij is nog aan het werk en heeft daarom iets minder tijd dan mijn vader. Maar Carrefour, al 40 jaar werkgever van mijn mama, heeft het ook al geweten. (lacht) In Brussel is de promo tour ook al aan het werk geweest en morgen nemen we Gent onder handen. Leuk maar vermoeiend, er komt veel bij kijken.
De aankondiging van de finalisten was in de ochtend op Studio Brussel, al om 8u. Mijn papa was zo lief om daarvoor in de weer te zijn en om die aankondiging op te nemen op een ‘cassetje’. Zo lief… (puppy-oogjes). Hij gaat er écht voor. Net als mijn mama.

We wensen je vanuit Luminous Dash alvast heel veel succes! Ook aan alle andere finalisten, trouwens!

Stemmen voor je favoriet kan je hier.

BWANA op Instagram
BWANA op Facebook


You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More