Home Belgisch AND THEN CAME FALL

AND THEN CAME FALL

by Bart Verlent

Annelies Tanghe en Sam Pieter Janssens, alias And Then Came Fall, brachten onlangs de eerste teaser, Should We, uit van hun tweede album. Een pareltje dat moeiteloos het niveau haalt van hun bejubelde debuut. Wij gingen eens horen bij het duo wat ze nog allemaal van plan zijn dit jaar.

(c) And Then Came Fall

Jullie debuut werd overal lovend onthaald, geeft dat een bepaalde druk voor het tweede album?
Annelies: Voor mij niet echt nee. We leggen onszelf op om muzikaal te blijven groeien, en om zeker geen twee keer hetzelfde te doen. Hoe ouder ik word hoe groter het kleurenpallet wordt dat ‘leven’ heet. En dat vertaalt zich telkens in nieuwe songs.
Sam: Het is heel fijn om lovende reacties te krijgen op je eerste plaat. Dat stimuleert om zo mogelijk nog harder aan dat tweede album te werken. De songs zijn er, en als de workflow en de vibe in de studio nog een poos dezelfde blijft, zullen de fans van de eerste plaat zeker niet teleurgesteld worden.

(c) Björn Comhaire

Jullie prachtige nieuwe single Should We gaat over de liefde, was het dan de bedoeling dat deze op valentijn verscheen of gewoon toeval?
Sam: Dank je wel. Het was niet echt de bedoeling dat Should We op Valentijn zou verschijnen. Het leek ons de beste keuze om als eerste voorloper van de nieuwe plaat te verschijnen. En met de aankomende tournee in maart kwam deze eerste ‘aankondiging’ dus uit op 14 februari.
Annelies: Ik vond het symbolisch wel mooi. De song gaat over uit elkaar gaan, dat kan ook liefdevol gebeuren.

Worden al jullie songs door jullie beiden geschreven?
Sam: Nee. Annelies schrijft en werkt de songs al een heel eind uit. Het is mijn rol om ze kritisch onder de loep te nemen en ze in een passend jasje te steken. Heel af en toe reik ik ook een onafgewerkte song aan.
Annelies: Een song komt in mijn hoofd vaak heel snel tot zijn uiteindelijke vorm. Vaak hoor ik in de verte zelfs het arrangement al. Maar als we dan beginnen aan de uitwerking wordt het sowieso een mooie symbiose van ons beiden.

(c) Björn Comhaire

Is And Then Came Fall een duo of een band?
Sam: Formeel zijn we een duo. Annelies en ik hebben hier zo’n 4 jaar geleden bewust voor gekozen. Maar de full band is al die tijd niet gewijzigd. Eva Hautekiet, Mathias Moors en Steven Van Gelder waren er al vanaf de eerste release show bij. Dat maakt het groepsgevoel hechter dan ooit en dat merk je, zowel live als op plaat.

(c) Björn Comhaire

Jullie mogen binnenkort een paar keer het voorprogramma verzorgen van De Mens, jullie muziek is wel rustiger dan de muziek van De Mens, wordt dat dan een uitdaging voor jullie?
Sam: Niet echt, nee. We hebben de afgelopen jaren tal van supports gedaan en we voelen ons daarbij als een vis in het water. Zelfs in een duo opstelling, wat nu ook het geval zal zijn. Elke avond proberen we een publiek, dat niet noodzakelijk voor ons gekomen is, mee te nemen in onze muzikale wereld. Annelies raakt bij veel mensen de juiste snaar, ook al kenden ze ons voor de show niet.
Annelies: Rustiger, rustiger 🙂 Op onze nieuwe plaat zullen ook enkele stevige songs verschijnen. Soms komen mensen met tranen in hun ogen naar me toe. Dat komt wel binnen.

Wie zijn jullie muzikale helden?
Annelies: Ik hou van mooie stemmen en goeie songs. Mijn helden, ik probeer een goede selectie te maken. Leslie Feist, Joan As Police Woman (waar we vorig jaar voor mochten openen in de Botanique!), Prince, Suzanne Vega, Thomas Dybdahl, Damien Rice, Carole King, … Na ons debuut kregen we vaak Fleetwood Mac te horen als referentie, daar ben ik ook van gaan houden.
Sam: Heb je even? Voor mij als producer/muzikant zijn dat mensen als Daniel Rossen en Chris Taylor (Grizzly Bear), Thomas Dybdahl, Thom Yorke, Daniel Lanois, Jef Tweedy (Wilco), Leslie Feist, Elliott Smith, Dave Sitek en Tunde Adebimpe (TV On The Radio), Adrianne Lenker (Big Thief), Armistead Burwell Smith IV en Rob Crow (Pinback), Lennon en McCartney, Fleetwood, McVie, Buckingham en Nicks, en nog vele, vele anderen.

(c) Björn Comhaire

Wanneer mogen we jullie tweede album verwachten en kunnen jullie er al iets over lossen?
Sam: We lossen nog enkele singles in het voorjaar alvorens de plaat te releasen dit najaar. We gaan terug old school: het album als een verzameling van losse singles. Het wordt een mooie, spannende, gevarieerde collectie, die muzikaal verder bouwt op onze debuutplaat maar met een gewijzigd energiepeil. De wereld is op 2 jaar tijd ook veranderd. Die verandering zal je ook voelen in de songs. Voilà, en daarmee hebben we al veel gezegd. (lacht).
Annelies: De eerste plaat was een aanloopje naar de tweede, ook inhoudelijk. Alleen had ik dat toen niet zien aankomen… Soms schrijf je songs die de toekomst voorspellen, al heb je dat op dat moment nog niet door.

Volgende maand verzorgt And Then Came Fall het voorprogramma van De Mens op:
12/03 – Nosta, Opwijk
13/03 – Vooruit, Gent
19/03 – De Kreun, Kortrijk
20/03 – Lux, Herenthout
21/03 – Muziekodroom, Hasselt
29/03 – Roma, Antwerpen
24/04 – Voorprogramma van Mooneye in de Cactus Club, Brugge

You may also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More