Home Belgisch STOOP KID

STOOP KID

by Hans Verhoeven

Hij zit niet zo gek veel meer op de stoep; Jens Rubens. Heeft met Nothing At All een tweede plaat uit. Hij wil veel, en om te beginnen jouw en onze aandacht.

© Stoop Kid

Allereerst: hoe zit het nog met je andere acts: Capibara, Ero Guru en Coma Commander?
Goed! Ero Guro heeft een nieuwe plaat opgenomen die later dit jaar nog verschijnt. Coma Commander is volop aan het schrijven en zal dit voorjaar waarschijnlijk ook met iets nieuws komen. Capibara doet het even rustiger aan. Jasper en Thijs veroveren harten met Bonzo en Nick werkt aan solomateriaal en startte een nieuwe band in Gent. Maar wordt ongetwijfeld vervolgd als de agenda’s wat beter overeenkomen.

Je komt uit Diest. Daar hangt de schaduw van een grote Belgische band over, of toch tenminste van Guy Swinnen. Waren zij ooit een inspiratie?
Tuurlijk! Met onze eerste band coverden we Nothing On My Radio. Ik was toen dertien, geloof ik. Later heb ik wel meer goeie muziek leren kennen dankzij de jongere generatie Swinnens, met wie ik nu in Ero Guro speel.

Je maakt(e) veel nummers in je slaapkamer. Bewust of noodgedwongen?
Heel bewust. Ik speel al lang gitaar in bands maar wilde een keer iets persoonlijker maken, iets waar ik volledig mijn eigen ding mee kon doen zonder compromissen. Dus ik kocht wat basic opnamespullen, keek heel wat YouTube-tutorials en begon thuis nummers te maken. Voorlopig nog geen seconde spijt van gehad.

Je moet wel – gezien de groepsnaam – van cartoons houden. Wat had je met het tekenfilmpersonage uit Hey Arnold! ?
Een thema dat vaak terugkomt in de nummers is sociale angst. Dat is iets waar ik al sinds mijn tienerjaren mee struggle en wat waarschijnlijk nooit volledig zal verdwijnen. Stoop Kid was bang om van zijn stoep te komen en dat is bij momenten ook heel letterlijk het geval geweest bij mij. Verder dweep ik ook gewoon graag met popcultuur-referenties. Heel wat titels komen ook uit series en films.

En nu onszelf eens een idiote vraag gunnen: Jens Rubens, heb jij ooit jouw stamboom nagetrokken? Familie van de Antwerpse barokschilder?
Nope, niet dat ik weet.

Jouw gitaarspel valt op, klinkt wat als Tom Verlaine van lang geleden. Wat zijn eigenlijk jouw invloeden?
Merci, schoon compliment! Ik luister naar veel verschillende muziek en denk dat ik overal wat dingen oppik die mij aanstaan en dat probeer te combineren of zo. Maar om een paar namen te noemen die regelmatig terugkomen: Built to Spill, De4ance Ohio, Slint, Bangers, Pygmy Lush, Swearin’, Modest Mouse.

Je zit bij Gazer Tapes, een hip label voor de Belgische muziek. Hoe ervaar jij wat er op muzikaal vlak in ons land aan de hand is?
Er gebeuren veel coole dingen in ons landje. Labels als Gazer Tapes, Ronny Rex, Bellybutton, Fons, Etiket enzovoort brengen coole releases uit voor de juiste redenen en er zijn echt veel goeie bands. Ik kijk momenteel uit naar nieuw werk van The Geraldines, Bonzo, Tonsils, Fake Indians, Crackups, PDS, Tuff Guac en Pink Room.

En het buitenland? Enige interesse in jou of van jou voor het buitenland?
Zeker! Ik tour heel graag en dat is ook de bedoeling met Stoop Kid. Momenteel zijn we zelf een eerste weekender in Duitsland aan het proberen te boeken. Dat is niet evident zonder booker in dit genre maar te leuk om niet te doen.

Slot: wat staat er te gebeuren voor Stoop Kid, in de nabije toekomst?
In eerste instantie proberen heel veel live te spelen. Daarna zien we wel.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More