Home Grensverleggers Uitheems Geduister #42.

Uitheems Geduister #42.

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel

Uit ochtendlijke festivalterreinen ontrolde zich voorzichtig deze maandagmorgen. Ontwaken doen we nooit zonder herinneringen aan de duistere balzalen uit onze jeugd… en vandaag ook met het Uitheems Geduister van de voorbije week! Met nieuws van Shadow Assembly, Crackdown, Escarlatina Obsessiva, Model Kaos, Sixth June, Laut Fragen, Angels Of Liberty, The Brute, Bela Goosy, een festivaltip in het verre buitenland voor volgend jaar en het CRXSSINGS-compilatiealbum voor een goed doel.

SHADOW ASSEMBLY

De Amerikaanse gothrock band Shadow Assembly bracht zijn debuutalbum Crowhurst uit. Shadow Assembly is een nieuw project van Brandon Pybus (Sonsombre) en Michael Louis (Chronic Twilight). Louis haalt vooral artistieke voldoening uit het schrijven, opnemen en producen van instrumentale nummers, terwijl Pybus zich serieus bezighoudt met teksten, vocals en mixen. Zijn gepijnigde vocale stijl maakt de sound van Shadow Asembly heerlijk somber.

De release gaat samen met hun debuutvideoclip bij Black Shadow Of Me, een nummer waarin we de samensmelting tussen Chronische Twilight en Sonsombre als een duistere meerwaarde kunnen horen.

Je kan het album digitaal verkrijgen via Bandcamp.

Facebook / Twitter

CRACKDOWN

Voor het Deense Crackdown ontstond, was het duo Kim Holm en Lasse Mønsted reeds actief in de alternatieve scene als artiest / promotor. In 2015 besloten ze om met Crackdown samen een nieuw geluid te creëren: een kruisbestuiving tussen alternatieve eighties-elektro met modulaire soundscapes. Deze week brachten ze een videoclip uit bij het nummer Time, uit hun meest recente album.

“Time is like death, because life is a threat. Death becomes time because life is a crime. Life equals death, because time wouldn’t trade. Death becomes time ‘cause our lifes are at stake.”

Je kan het album beluisteren via  Bandcamp.

Facebook

ESCARLATINA OBSESSIVA

In Brazilië scoren ze jaarlijks sowieso met hun eigen Woodgothic-festival. Escarlatina Obsessiva bracht in januari hun zesde album Back To The Land uit. De DIY-postpunkband heeft nu een nieuwe videoclip uit bij It’s Just Great, één van de nummers van dat album. Back To The Land kan je nog steeds bestellen door te mailen naar info.deepland.records@gmail.com

Facebook / Website

MODEL KAOS

De nieuwe ep Liars van de futurepop-/ gothrock-/ EBM-formatie Model Kaos is vanaf nu online te downloaden. De Duitse band brengt vijf niet eerder uitgebrachte nummers en hun interpretatie van Heroes van David Bowie.

Facebook / Website

SIXTH JUNE

De elektropop die Lidija Andonov en Laslo Antal brengen met Sixth June is betoverend. Hun nieuwe single in Dreams klinkt ritmisch fris. De bitterzoete stem van Lidija lijkt je op zwerftocht mee te nemen, langs avontuurlijk verdriet. Met In Dreams kondigt het duo uit Berlijn hun nieuwe album aan bij Mascom Records.

Facebook / Website

LAUT FRAGEN

Klinkt er saxofoon vanuit de antifascistische zone? O ja, want Laut Fragen heeft opnieuw een chaotische rebelse single uit! Een nummer dat opnieuw kadert binnen hun SHIFT-Projekt Facetten des Widerstandes. Het project wordt gesubsidieerd door Basis.Kultur.Wien. Alle nummers zijn gratis of tegen vrije bijdrage te downloaden.

Een nieuw album komt er dus aan en ze releasen maandelijks een nieuw nummer. Het juli-nummer is Schlurf, verwijzend naar de subcultuur die zich afzet tegen alle dwang en ‘moeten’

Facebook / Bandcamp

ANGELS OF LIBERTY

Hun voornaamste interesses zijn doodskisten en complotten… De Britse gothband Angels Of Liberty levert opnieuw een theatraal, doodsbenauwend prachtalbum af met Servant Of The Grail. Zwaar zwarte metalelementen in het drum- en gitaarwerk en goth met grote G in ritmes, vocals en teksten. Meesterlijk!

Het album is digitaal en op cd verkrijgbaar via Bandcamp.

Facebook / Website

THE BRUTE

De elektronische one-man-band van Daniel Gierke The Brute brengt met begeesterde vocals, een mix van synthpop, blues en rock. De dubbele single Lonesome Hero / And I Want You is hun debuut en echoot heel wat invloeden van klassieke elektrobands, maar laten het met moderne toetsen iets toegankelijker (lees commerciëler) klinken.

And I Want You is als bedanking geschreven voor een dame die Gierke na een lange en donkere periode weer tot leven bracht. Ze zette hem aan om weer muziek te maken. Lonesome Hero is ironisch: politici, managers, soms je vrienden en zelfs jijzelf zetten jezelf in het centrum van het universum. En toch zijn we allemaal eenzame helden.

In de herfst releaset The Brute een volledig debuutalbum. De ep Lonesome Hero / And I Want You kan je digitaal beluisteren via Bandamp.

Facebook

BELA GOOSY

De Franse Bela Goosy brengt opnieuw een nieuw nummer. En deze keer doet hij het niet alleen: de vocals in Infiltrator nam Wendy Van Dusen van Neither Neither World voor haar rekening. Instrumentaal vol en heavy, waarbij de stem van Van Dusen lieflijk, doch weerbaar klinkt. En verleidelijk bitterzwarte track. Je kan het nummer beluisteren via Bandcamp.

Facebook / Bandcamp

FESTIVALTIP: GELEEN CALLING

Het buitenland hoeft niet ver te zijn en in Geleen (NL) weten ze altijd wel een leuk podium te vullen. Dit jaar organiseerde Geleen Calling een eerst echt festival en dit met succes. Want ook volgend jaar vullen ze zeven podia met 32 optredens op vijf locaties. We houden jullie zeker op de hoogte van de artiesten die op de affiche komen, maar noteer alvast 4 april 2020 in je agenda!

Facebook / Facebookevent

COMPILATIE: CRXSSINGS

Vierendertig artiesten werden in duo’s aan mekaar gekoppeld om elkaars werk te remixen. Dit resulteerde in bijna vier uur aan ongelooflijke muziek van artiesten als Jim O’Rourke, Klara Lewis, Mark Fell, Leyland Kirby (The Caretaker), Anne Guthrie, Jan St. Werner (Mouse on Mars), Jan Jelinek, Mira Calix, Jerusalem In My Heart, Lucrecia Dalt, France Jobin, Lawrence English, Christina Vantzou, BJ Nilsen, Machinefabriek en veel meer.

Dit digitaal remix-compilatiealbum fungeert als een fondsenwerving voor het vluchtelingencentrum City Plaza in Athene (GR). Alle fondsen gegenereerd door de verkoop van dit album zullen direct worden gedoneerd aan het vluchtelingencentrum in het hart van Athene. Georganiseerd voor en door migranten uit Afrika en Azië die economische, milieu-, politieke en militaire rampen in hun eigen land ontvluchten.

Crxssings streamen en downloaden kan via Bandcamp.

Artwork Uitheems Geduister door Wesley Dewanckel: Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More