Home Belgisch WATERFRONT FESTIVAL Gent (04/10/2019)

WATERFRONT FESTIVAL Gent (04/10/2019)

by Luminous Dash

Beginnende Belgische artiesten een kans geven om zich te laten horen. Het zit in het bloed bij Mieke en Jos van Café De Loge, een uiterst gezellig caféetje in hartje Gent waar muziek met de vele optredens een centrale rol speelt. Overdonderd door Eurosonic in Groningen besloten deze twee om ook in de Arteveldestad een showcasefestival te organiseren om de Belgische scene in de kijker te zetten. Samen met de curatoren Vox, Footprints, Mayway, Catch, Young Partners In Art en Consouling Sounds zorgde het duo voor een tweedaagse muziekfolie met 33 bands op niet minder dan zes verschillende locaties in het Gentse.

De ontdekkingsconcerten (want dat zijn het stuk voor stuk) speelden zich af in de KASK-cinema, de prachtige Parnassus-kerk, de campus van kunstschool Sint-Lucas en het Vizitfabriekske. Geen beperkingen in stijlen zolang het maar bedekt is met de Belgische tricolore-vlag.

Blame it on the name, maar de eerste dag van Waterfront had vooral te kampen met water. Het geplande concert van The Very Very Danger op de Benelux-rederijboot kon niet doorgaan door wateroverlast. Elektrische kabels die in water drijven, kunnen voor dode artiesten zorgen en zo’n risico’s neem je niet.

River Into Lake rond Boris Gronemberger (ooit bij Girls In Hawaii) mocht de spits afbijten. De Waterfront-organisatie heeft gelukkig lak aan taalgrenzen, zodat je meteen uiterst knappe psychedelische indiepop uit Brussel te horen kreeg.

Een mens kan zich niet in twee splitsen, nog minder in vijf, en daarom is ieder festival kiezen en verliezen. Wie het graag gezellig en intiem hield kon in de KASK-cinema terecht voor de filmische pianomuziek van Outer, het magische experiment van Landscape Magazine, of de heerlijke jazzvibe van Sumi. Bands waar de gemiddelde burger nog nooit van gehoord heeft, maar laat dat de attractie van het ontdekken zijn. Voor de Brusselaars van Of Blood And Mercury werd het zelfs de vuurdoop. Een band waar insiders van zeggen dat je ze in het oog dient te houden, de mystieke pop noir kon alvast op onze zegen rekenen.

Het leuke van Waterfront is dat je her en der artiesten kan spotten waar je het niet verwacht. Via het Splash-concours kon je Roos Denayer & Trui Amerlinck bezig zien op de trappen van de campus van de Gentse kunstschool. Of zag je de revelatie van het moment (Aster dus) voor een twintigtal mensen in de gangen van de KASK, en begreep je waarom hij wel eens de nieuwe Nick Drake zou kunnen zijn.

Naast het luidere werk van she bad kon je ook keuvelen op meer intieme muziek zoals die van Wolker of  Low Land Home, of luisteren naar de jazzklanken van Julien Tassin of Otto Kintet. En voor wie het al eens Zappiaans mocht, was er Undskyld.

Een start die geremd werd door de weergoden, maar iedere muziekliefhebber heeft in Gent begrepen dat dit het begin is van een wel zeer mooie muzikale vriendschap.

Hieronder vind je een paar fotoreportages van onze huisfotograaf Ann Cnockaert.

Didier Becu / Peter De Bruycker

RIVER INTO LAKE

OF BLOOD AND MERCURY

ASTER

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More