Home Festival SUMMER EVENT – Park van Schoten (3/8/2019).

SUMMER EVENT – Park van Schoten (3/8/2019).

by Nel Mertens

Hartverwarmend was het om te zien dat heel wat mensen uit de Belgische donkere scene, maar ook nieuwsgierigen uit de buurt, afzakten naar Schoten voor dit event met een al even warm hart. Het was dan ook een erg aantrekkelijke affiche, die ons met  5 sterke bands lokte naar dit gratis festival t.v.v. het Kinderkankerfonds. Organisatrice Peggy Raemdonck bruiste van energie, wanneer we haar de hele dag door zagen rondrennen, steeds met een glimlach, terwijl ze de touwtjes stevig in handen had. En dat bruisende gevoel heerste ook op het festivalterrein, bij de bands en bij het luistergrage publiek.

De Duitse witchwaveband La Scaltra schonk meteen een donkerverleidelijk kopje melancholie uit.  Met wat de drie dames en hun gitarist neerzetten, was het makkelijk om de schoonheid in het donker terug te vinden. We kregen zowel oudere nummers, als songs van hun nieuwe album The Third Eye te horen. Het kwam deze avond – meer dan anders –  naar voor dat wanneer Dae en Aeleth in duet gaan, de melancholie magisch exponentieel toeneemt. Met o.a. de nummers Nightmares en Chained Hysteria ademde het viertal een warme mood van vrijheid uit over het publiek. “Stay free and sexy.”, kregen we dan ook als mooie, flirterige boodschap van Aeleth mee.

De drie bands die hier op volgden, bewezen één voor één dat er in België heel wat muzische creativiteit en kwaliteit te vinden is.

Bij A Slice of Life kregen we de energieke postpunkband te horen, die met genot pure melancholie neerzette op het podium. Zelf geven ze aan veel eigthies-feeling mee te dragen in hun muziek en dat is ongetwijfeld zo, maar wat we vooral horen is dat ‘sneetje van het leven’ dat zó doordrongen is van gevoel. Puur en echt zetten deze heren een sterk staaltje emotionaliteit neer. Wanneer Dirk Vreys ‘Pijn! Pijn! Pijn!’ in hun tot hier toe enige Nederlandstalige nummer Liefde Is Oorlog tierde, schreeuwde onze ziel bijna mee. Maar het zijn ook vooral de melodieuze vocalen van Vreys die ons de ene keer warmduister omwikkelen, maar even goed breekbaar maken. We kregen nummers van hun cd Restless te horen, met onder andere sterke gitaar- en synthlijnen in het prachtige Older en Restless Gods dat onstuimig stevig klonk.

Post-goth op plaat, en live nog meer. Gothrockband Your Life On Hold klonk zó stevig, dat postgoth of gothrock ons te zwak uitgedrukt leek… De brandende rusteloosheid blijkt groot en dat liet zich verklanken in een schitterend tiende optreden van de band. Wanneer we de muzikanten en zanger Jan Dewulf op het podium zagen staan, merkten we hoe verschillend ze elk zijn qua stijl en poogden we te herkennen welke muzikale achtergronden ze hebben. En toch lijkt die diversiteit net de lijm te zijn die deze heren aan een doet klitten als band, want de sound die ze samen voortbrengen was overweldigend. Een band die de bassen door ons hele lijf deden trillen, maakte ons alvast erg gelukkig… met nummers die vooral gingen over pijn, eenzaamheid en verlies.

Met nummers als Ceremonial, Last Crusades en Eilyne kregen ze ons wel meteen de dansvloer op. Wanneer ze hun hit Nineties door de grote tent lieten galmen, wisten we dat ze het altijd al deden en nog steeds doen: gothrockband Star Industry klonk strak en straf! Maar ook wanneer ze de cover van Kids (van MGMT) spelen, stond er amper iemand stil. Een zeer knappe versie van een nummer dat al goed wàs!

De zwaarmoedige, rijke stem van Adrian Hates mag onze dagboeken vol blijven zingen… Diary Of Dreams was een perfecte afsluiter waarbij we eerst wat meer recente nummers te horen kregen. Toegegeven, de oudere nummers die we uit het hart kennen, bleven toch nog iets meer ‘kleven’ (wat ook logisch is, omdat ze al vrij vast zaten aan ons): o.a. Traumtänzer, Psycho Logic, Choleyman, Butterfly Dance, Epicon en als laatste Undividable werden vlot meegezongen, terwijl de blikken van het publiek amper afweken van de drie mannen met uitstraling op het podium. Hoewel de sound niet echt anders klonk, misten we toch ook (visueel dan?) de originele bezetting met Thorben Wendt en Gaun:A.

Net zoals Dirk Vreys en Adrian Hates vertelden over de mensen die ze in hun nabijheid verloren aan kanker, werd elk van ons in onze omgeving wel al eens geconfronteerd met deze sluwe vernietigende ziekte. Evenementen als deze zorgen voor zichtbare verbondenheid en was zo mooi om te zien en mogen mee ervaren. Daarbovenop kregen we 5 enorm sterke optredens, waarbij we toch ook nog eens willen vermelden dat – naast de vele, vriendelijke andere medewerkers – ook de geluidscrew hoorbaar topwerk leverde!

Website / Facebook / Facebookevent / Kinderkankerfonds vzw

La Scaltra: Facebook / Website

A Slice Of Life: Facebook / Vi.b

Your Life On Hold: Facebook / Website

Star Industry: Facebook / Website

Diary Of Dreams: Facebook / Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More