Home Festival Paulusfeesten Oostende kondigt eerste namen aan

Paulusfeesten Oostende kondigt eerste namen aan

by Hans Lenvain

Voor de 51ste Paulusfeesten ziet de affiche er redelijk indrukwekkend uit. Voor tekst en uitleg zakten we af naar Oostende alwaar we het gesprek aangingen met Jasper Pollet, de man achter de programmatie van reeds meerdere edities.
Want met namen als Urbanus en de Fanfaar, Channel Zero, Gestapo Knallmuzik en Buscemi Live feat. Roland kunnen de Paulusfeesten echt niet langer weggezet worden als een veredelde pensenkermis.

Een veredelde pensenkermis, Jasper?
Hahaha, al een halve eeuw is dit het beeld over de Paulusfeesten, eens je buiten Oostende bent. We weten thans al veel langer beter dan dat. Wij bekijken het als een festival met een eigen identiteit. Een festival waar we balans zoeken in de programmatie. Maar het festival is steeds zijn tijd blijven volgen. We hebben veel uitgeprobeerd. Bepaalde zaken zijn daarvan overeind gebleven, andere ideeën zijn weer afgevoerd omdat ze niet werkten.

Van waar komt dat beeld van pensenkermis?
De Paulusfeesten hebben altijd al een programmatie gehad met een hoek af. Maar dat maakt het niet marginaal ofzo.
Er is ook veel te beleven. Het festival duurt zeven dagen, er zijn twee podia op twee verschillende pleinen en er is ook plek voor woord, straattheater en zoveel meer.

Maar er is toch een verschil met andere festivals in het land?
Ja en dat moeten we dan vooral ook koesteren. Ten eerste gaat het festival door in het hart van de stad tot tegen de gevels van de huizen en appartementen. Ten tweede draait het festival uitsluitend op vrijwilligers, meer dan driehonderd per editie. Ten derde gaat ons festival zeven dagen op rij door wat ons extra ruimte geeft om groepen op een podium te zetten die elders misschien net geen aansluiting vinden. Ten vierde is de inkom van ons festival geheel gratis voor de bezoeker. Ten vijfde kiezen wij resoluut voor een stevige aanwezigheid van onze lokale bands en muzikanten op ons podium, niet minder dan 43 bands deze editie. Ik kan nog wel even doorgaan…

Als kleiner festival in België zijn jullie misschien…
En daar moet ik je toch onderbreken. Kleiner festival? Wij staan in de top 10 van de grootste festivals van België en zeker niet op de laatste plaats van die lijst. Wij hebben meer dan 100.000 bezoekers per editie. En dat zijn niet wij die die mensen tellen, dat zijn officiële cijfers van de politie van Oostende.

Indrukwekkend dat mensen dat inderdaad niet weten. Wat mogen de mensen verwachten als ze langs komen?
We hebben ook dit jaar weer gezorgd voor een mix van gevestigde waarden en opkomend talent. Een mix tussen gitaargeweld en elektronische muziek. Ieder moment van de dag/ avond dat je langs komt, ben ik er van overtuigd dat er wel iets is dat ook jou zal interesseren.
Wij hebben maar weinig interesse in 1 grote naam waarmee het plein bomvol staat, al gebeurt dat wel eens. Wij bieden liever meer zaken aan waar ieder zijn ding kan uitpikken zodat iedereen een leuk gevoel overhoudt aan een bezoek aan de Paulusfeesten.

©Hans Lenvain – Sfeerbeeld Paulusfeesten 2023

De Paulusfeesten gaan dit jaar door van dinsdag 13 augustus tot maandag 19 augustus in het centrum van Oostende.

WEBSITEFACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More