Home Festival Drie nieuwe festivaldagen en dertien extra namen voor Gent Jazz

Drie nieuwe festivaldagen en dertien extra namen voor Gent Jazz

by Björn Comhaire

Met drie nieuwe festivaldagen en dertien extra namen, raakt het programma van Gent Jazz steeds verder ingekleurd. De Bijlokesite maakt zich klaar voor de komst van iconen zoals Rodrigo y Gabriela, Luz Casal en Eliades Ochoa (Star of Buena Vista Social Club)alsook jong geweld zoals Sofiane Pamart, Birdy en Laufey. Ook Asaf Avidan, Erik Truffaz, Gabriel Ríos, Cimafunk, Stef Kamil Carlens, Marco Mezquida Trio en Gabi Hartmann vervoegen de line-up van Gent Jazz.

Sofiane Pamart, de ‘rebel pianist of France’, toont ons op 10 juli waarom hij in recordtijd een van de meest gestreamde klassieke muzikanten ter wereld werd. Naast zijn eigen neoklassieke composities zijn er ook tal van samenwerkingen zoals met Arno (op Vivre) en rappers uit Frankrijk en België. Het Franse fenomeen ontroert met vloeiend pianospel dat zowel hiphop, Chopin, jazz, poëzie als avontuur aanraakt. Diezelfde dag verkent singer-songwriter Asaf Avidan alle kleuren van zijn stemgeluid tijdens een soloset vol intieme en gelaagde serenades.

Op 13 juli staat de line-up bol van betoverend zangtalent, met Birdy en Laufey als headliners. Ook 15 jaar na haar doorbraak blijft het uitkijken naar Birdy’s breekbare klassiekers en nieuwe, uptempo nummers vanop jongste plaat Portraits. Singer-songwriter Laufey was in 2022 de meest gestreamde jazzartiest op Spotify en sleepte onlangs een Grammy-nominatie in de wacht voor haar dromerige jazzalbum Bewitched.

Headliner van dienst op 14 juli is het Mexicaanse gitaarduo Rodrigo y Gabriela. Met hun mix van klassiek, flamenco en rock staan ze live keer op keer garant voor een uitgelaten publiek en lokale temperatuurstijgingen. Ook de waanzinnig populaire Afro-Cubaanse funk van Cimafunk en de Cubaanse folk van meestergitarist en zanger Eliades Ochoa (Buena Vista Social Club) vallen die zondag als een warme gloed over de Bijlokesite heen.

Op vrijdag 5 juli trapt het festival op gang met Bill Frisell Trio, Diana Krall, en nu ook met het Marco Mezquida Trio en hun Letters to Milos, een speelse mengelmoes van onder andere jazz en traditionele Iberische muziek. 

Op 8 juli had Gent Jazz met Jamie Cullum al de remedie voor uw Monday blues in petto. Nu komt ook Gabriel Ríos het feest vervoegen, om z’n nog te verschijnen album – waarop hij opnieuw in het Spaans zingt – voor te stellen in z’n geliefde Gent. Ook de immer funky Stef Kamil Carlens schuift bij met zijn band en nieuwste album!

Op donderdag 11 juli vervoegt de innovatieve trompettist Erik Truffaz, met een recent uitverkochte Brusselse Orangerie, het imposante rijtje aan rasmuzikanten met eerder bevestigde namen als Chris Potter, Brad Mehldau, John Patitucci en Jonathan Blake. Maar ook Joshua Redman Group ft. Gabrielle Cavassa trekken de rode draad van die dag door: grenzeloos creatief, moeiteloos virtuoos en intens improviserend.

Tot slot een rendez-vous met niet één, maar twee zanglegendes op woensdag 17 juli. Patrick Bruel had z’n komst al bevestigd, en nu volgt bovendien ’s werelds bekendste Spaanse zangeres Luz Casal, wiens podiumprésence al even indrukwekkend is als haar discografie. Gabi Hartmann, legende in wording, zingt dan weer in het Portugees, Engels en Frans. Ze waagt zich aan jazz, soul, bossa, blues en Frans chanson.

Tickets kan je hier bestellen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More