Home Festival ALCATRAZ Dag 3, Kortrijk (13/08/2023)

ALCATRAZ Dag 3, Kortrijk (13/08/2023)

by Johan Vanparys


Zondag is het genieten van het stralende weer op Alcatraz. We worden aan de ingang verwelkomd zoals het hoort: met bubbels en muziek. Op het programma staan tal van Belgische bands die we met plezier in de schijnwerpers zetten en van dichtbij zullen bekijken.

Het begint al met Aeveris, de Brugse metalband samengesteld uit leden van Fields of Troy, Thorium, Lethal Injury, Always Fallen en Horizons. Eind 2022 brachten ze hun eerste album White Elephant uit dat zeer positieve reacties kreeg van zowel de pers als het publiek. Live staan ze bekend om hun snelle, krachtige en agressieve stijl, waarbij ze toch de melodie niet uit het oog verliezen.


Serpents Oath is een opvallende nieuwe toevoeging aan de Vlaamse blackmetal scene. Hun meest recente album Ascension, overtreft zelfs hun eerdere werk qua intensiteit en ruwheid. Ze zijn absoluut de moeite waard om te ontdekken en live te bewonderen.


Archspire noemt Vancouver aan de westkust van Canada ‘home’ en staat bekend om zijn technische deathmetal. Hun album Bleed The Future uit 2021 wordt beschouwd als hun meest intense, meedogenloze en indrukwekkende werk tot op heden, wat duidelijk naar voren kwam in hun optreden in The Swamp.

Het tweede album Violant Consensus Reality (2022) van het Mechelse Psychonaut werd zowel in België als in het buitenland met lof overgoten en dat was meer dan terecht. Toch moet je hen vooral eens live bezig gezien hebben. Ze stonden voor de vierde keer op het podium van Alcatraz en lieten opnieuw zien hoe ze met hun mix van postmetal en sludgemetal het publiek wisten te boeien.


Mantah bracht vorig jaar onder andere een try-out in het Brugse De Kelk, en nu stonden ze als volwaardige band op het Alcatraz-podium. De muziekwereld kan snel veranderen, maar met leden zoals Bart Vandeportaele (voorheen van Spoil Engine) en zanger Sven Herssens van Fields of Troy, mochten we zeker een krachtig feest verwachten.


Bleed From Within trok al in 2011 de aandacht als invallers op Graspop. Nu, vele jaren later, heeft frontman Scott Kennedy zijn schreeuwende vocalen ingeruild voor een volwassen grunt, terwijl ritmegitarist Steven Jones de heldere zanglijnen op zich heeft genomen. Met hun zesde album Shrine uit 2022 onder de arm, lieten de Schotten op Alcatraz zien wat ze in hun mars hebben.


Evil Invaders stonden oorspronkelijk niet op het programma voor Alcatraz 2023, maar ze zijn zeker niet zomaar een vervangbandje. Deze Belgische thrashmetalband stond al op heel wat grote festivals in binnen- als buitenland. Ze speelden voor de vierde keer op Alcatraz en slaagden er opnieuw in om het publiek in The Prison enorm te boeien.

STAKE is de opvolger van Steak Number Eight, wellicht de meest bekende sludge postmetalband van België. Hun nieuwe naam gaf hen de vrijheid om nieuwe artistieke paden te bewandelen. Hun meest recente album, Love, Death & Decay uit 2022, laat overduidelijk horen wat de bandleden in hun mars hebben.

Het powertrio BRUTUS, ondertussen ook alweer 10 jaar bezig, wist de Belgische muziekscene in 2017 te verbazen met hun debuutalbum Burst. Vandaag staan ze op het Helldorado-podium.

Stefanie Mannaerts (zang en drums), Stijn Vanhoegaerden (gitaar) en Peter Mulders wisten moeiteloos de bezoekers van Alcatraz te boeien. Ze deden dat zowel met oud materiaal als met nummers van hun recent uitgebrachte album Unison Life.

Killswitch Engage is een melodieuze metalcoreband die in 1999 in de Verenigde Staten werd opgericht. De band veroverde wereldwijd de grootste podia met hun kenmerkende, groovende metal, waarbij ze een voorliefde hebben voor krachtige riffs.

Alcatraz Open Air 2023 was een uiterst succesvolle 15e editie met een indrukwekkende opkomst van ongeveer 45.000 bezoekers. We kijken alweer uit naar de zomer van 2024, waarin we hoogstwaarschijnlijk een nog grotere mainstage mogen verwachten.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More