Home Festival ALCATRAZ Dag 2, Kortrijk (12/08/2023)

ALCATRAZ Dag 2, Kortrijk (12/08/2023)

by Johan Vanparys

Onze tweede dag ‘in prison’, dwong ons opnieuw keuzes te maken uit het programma van Alcatraz. Maar liefst zesendertig bands traden aan! Fijn om uit een rijk aanbod te mogen selecteren!

Ook het weer deed precies wat het moest doen tijdens een festival: een flinke regenbui ’s nachts, met druppels op de tenten die de kampeerders in slaap tikten na een dag metaldrums en ’s morgens een stralende zon. De natte, laaggelegen plassen werden nog snel weggewerkt met stro en iedereen kon met droge voeten aan de tweede festivaldag beginnen.

Wij begonnen de onze met Cristal Viper, een Poolse power heavymetal band. Marta Gabriel richtte het project in 2003 op. Na acht studioalbums, één live album, talrijke singles en verschillende wissels in de line-up, lieten ze het hoofdpodium van Alcatraz 2023 meteen daveren.

Brand of Sacrifice is een brute technical deathcore band met muzikanten uit Toronto en New York. We kregen nummers te horen uit hun ep en twee albums, Godshand (2019) en Lifeblood (2021).

De Zweedse symfonische power metalband Twilight Force nam ons met stevig gitaarwerk mee doorheen hun fantasy-wereldje. Maar al te graag presenteerden ze hun onlangs verschenen, vierde album At The Heart of Wintervale aan het Alcatraz-publiek.

De Belgische band Predatory Void ontstond toen Oathbreaker – ondertussen al enkele jaren geleden – de pauzeknop indrukte en gitarist Lennart Bossu (ook Amenra) een uitlaatklep zocht voor zijn ideeën. Samen met Thijs De Cloedt, zangeres Lina en leden van Aborted en Cobra the Impaler, vormde hij Predatory Void en dat mocht iedereen horen!

Dynazty schoof de poppy klinkende rocksongs opzij en introduceerde een melodieuze hardrock-, metalsound met aandacht voor thema’s als onsterfelijkheid, spiritualiteit en religie. Daarbij hoorden we heel wat nummers uit hun – ondertussen al achtste en nieuwste album Final Advent (2022).

Midnight was oorspronkelijk een one-man-band. Jamie Walters aka Athenar was zowel gitarist, bassist, drummer, zanger als songwriter. In 2012 kwam drummer Bob Zeiger er bij. Midnight heeft de reputatie een volmaakte live act te zijn. Ze weten precies hoe ze met hun energieke optredens het publiek moeten bewerken en dat was ook op Alcatraz het geval.

Met Tygers of Pan Tang haalde Alcatraz één van de iconen van de new wave en Britisch heavy metal binnen. In mei van dit jaar verscheen hun nieuwe album Bloodlines. De nieuwe songs pasten perfect bij de vele hits op hun setlist.

Het Zweedse H.E.A.T ontstond in 2007. Zanger Kenny Leckzemo werd in 2009 al vervangen door Erik Gronwall maar in 2020 kwam Kenny terug bij de band. Met het nieuwe album Force Majeure bewees hij dat zijn stem nog steeds even krachtige klinkt.

Sepultura bestaat nog steeds en dat hebben we geweten.

Zanger Derrick Green liet horen dat hij elke tent, elke zaal en elk festival met zijn onverwoestbare stem omver blaast. Dat is ooit anders geweest, want toen hij in 1997 de fakkel van Max Cavalera (die eigenlijk nog vurig brandde) overnam, duurde het toch wel enkele jaren voor hij zijn vocale kracht en kunnen, kon inpassen binnen de zo vertrouwde Sepultura-sound. Ondertussen hebben de band en Green zich zodanig rond mekaar gevormd en klank gegeven dat de laatste albums beter klinken dan ooit! Ook live!

Biohazards originele line-up is terug bijeengebracht! Gitaristen Billy Graziadei en Bobby Hambel, drummer Danny Schuler en bassist/zanger Evan Seinfel lieten op Alcatraz horen dat ze nog steeds stevig van leer kunnen trekken, net zoals in het begin van de 90’s.

Obituary is met de broers John en Donald Tardy al bijna 40 jaar een begrip in de deathmetalscene. Hun nieuwe album Dying of Everything bewijst dat de heren nog lang niet te oud zijn voor death metal. Iconisch!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More