Home Festival ALCATRAZ Dag 1, Kortrijk (11/08/2023)

ALCATRAZ Dag 1, Kortrijk (11/08/2023)

by Johan Vanparys

Iedere metalhead uit België – en buurlanden – wou dit weekend maar op 1 plek zijn: Alcatraz! De occasionele gevangenis in Kortrijk, waar de enige straf muziek van het hardere genre is. Zo stonden er op vrijdag 36 bands op 4 podia geprogrammeerd. Voor ieder wat wils, en kiezen was de enige optie, dus hier alvast een overzicht van onze keuze!

De Zweedse band Eleine kreeg de eer om het hoofdpodium – The Prison – te openen tijdens het festival. Sinds 2014 hebben Madeleine ‘Eleine’ Lippertam en Rikard Ekberg een bijzondere blend gecreëerd van duistere symfonieën vermengd met elementen uit trash en black metal.

In The Swamp werd er afgetrapt door SERIAL BUTCHER. Deze Belgische formatie staat al 25 jaar garant voor meedogenloze death metal.

Wind Rose uit Italië voegde hun unieke touch toe met een mix van symfonische powermetal.

In Helldorado was het de beurt aan Drain om hun talent te laten zien. Sinds hun oprichting in 2014 heeft deze Amerikaanse band een stempel gedrukt met hun reeks energieke en chaotische optredens, waarbij ze een mix van trash, hardcore en crossoverelementen presenteren.


Afgelopen zomer heeft de Belgische band Gnome hun uitstekende album King aan de wereld gepresenteerd. Dit vormde een uitstekende aanleiding om het trio uit Antwerpen op te zoeken in de intieme en knusse setting van de kleinste tent op het festival, La Morgue.

In 1981 werd Unleashed opgericht in Zweden door Johnny Hedland. Deze band was een ware pionier in het bezingen van de Viking-cultuur. Het concept dat Johnny heeft bedacht, heeft inmiddels geleid tot de creatie van vijf albums.

Forbidden is een thrashmetalband uit de Verenigde Staten. Deze band zag oorspronkelijk het levenslicht in 1985 en heeft sindsdien een behoorlijke geschiedenis opgebouwd. Met de nieuwe zanger Norman Skinner stonden ze nu op Alcatraz.

Sinds hun debuut in 2003 heeft Trivium meer dan een miljoen albums verkocht. Ze verdienen zonder twijfel hun plek in de top van de new wave of American heavy metal.

Opgericht in 2004, heeft de Duitse metalband Powerwolf in de afgelopen twee decennia talrijke gouden en platina onderscheidingen behaald. De lancering van hun nieuwe album Interludium eerder dit jaar, maakte het des te gepaster om een plek bij het hoofdpodium te reserveren.


I Am Morbid is een Amerikaanse deathmetalband met twee leden afkomstig van Morbid Angel. Vincent, ook wel bekend als Evil D, en drummer Peter Sandoval, worden vergezeld door gitaristen Bill Hudson en Kelly McLauchlin.

Hoewel er nog vele andere uitstekende bands waren, was het maken van een keuze onvermijdelijk, vooral gezien de beperkte tijd voor optredens. Voor degenen die een kort pauzemoment hadden, was er tussendoor de kans om te genieten van de adembenemende vuurshow van Flor Ex Peels op zijn vuurspuwende metalen draak.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More