Home Concerttip CONCERTTIP: Klinker + Mostafa Taleb, Citadelic@ Late donderdag in januari (Gent, SMAK, 05/01/2023)

CONCERTTIP: Klinker + Mostafa Taleb, Citadelic@ Late donderdag in januari (Gent, SMAK, 05/01/2023)

by Nel Mertens

In al de (hun?) weerspannigheid creëren Robin Schaeverbeke (drums) en Peter Puype (bas) klanken en muziek. Ze leerden mekaar kennen in De Stax in de jaren 90, toen een overvol café op de Gentse Vlasmarkt, hoewel ze mekaar al in hun tienerjaren in Brugge ‘gezien’ hadden.

Ze waren net afgestudeerd: Schaeverbeke als architect en Puype had de vrije grafiek doorworsteld.
Hun gesprek in De Stax toen, leidde al snel naar het platenlabel Stax en hun gezamenlijke liefde voor soul en funk. Schaeverbeke’s drum stond toen in de kelder van ‘het scheef huis’. Een gekende plaats voor de kleine drum-’n-bass- community in Gent. Een repetitie was een kleine stap, daar in die vochtige kelder vol lp’s van dj Soul, een gemeenschappelijke vriend.

Kort nadien vertrok Schaeverbeke naar Rotterdam en ging er aan de slag als architect. De afstand was te groot om geregeld samen te spelen. Schaeverbeke was er actief als drummer in de band The New Earth Group en Puype was als beeldend kunstenaar bezig, maar liet zijn liefde voor muziek niet los.

Bij de opstart van Radio Urgent, werkte hij mee aan het programma Rommelkot en interviewde hij bands die passeerden bij Democrazy. Zijn roots liggen in anarcho-punk en Amerikaanse hardcore. Met de band Factory Pilot bracht hij één plaat uit en schreef ook voor verschillende punk fanzines. Zijn weerspannige punkattitude hoor je nog steeds in zijn werk: elke noot klinkt als een daad van verzet.

Eens Schaeverbeke terug in Antwerpen ging wonen, duurde het niet lang voor hun instrumenten terug elkaars pad kruisten. Blijkt dat ze zich beiden hadden verdiept in jazz en impro. Vanuit de zin om punk met een scheut van Mr. Bungle, Bill Laswel, Converge, Painkiller, Napalm Death, Zorn, … te gaan maken, startte het duo het project Klinker. Ze streven geen bepaald genre na, maar een interessante kruisbestuiving van verschillende stijlen, terwijl de persoonlijke intensiteit hun motief is.

Klinker speelt samen met Mostafa Taleb op 5 januari om 20u op Citadelic@ Late donderdag in januari in het SMAK in Gent. Verwacht je aan een experimentele impro van nowave, punkjazz, grind…!

Facebookevent / Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More