Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Een melancholisch bos, een stevige en vingervlugge Tooliaanse gitaarrif, heerlijke uptempo jazz, een donker dansnummer en een ijzersterke popsong. Deze week allemaal te ontdekken in onze Luminous Belge op woensdag! Artiesten van dienst zijn Kingsblu, Heisa, Rapidman, Velvet Mist en Lani.

“my life is music and music is life,
sweet sounds to help you take flight,
my life is music and music is life,
sweet sounds to help you take flight”

Kingsblu is het solo-project van Antwerpse singer-songwriter Raf Verhavert. Bij het vorige nummer Amen, hadden we al een gevoel dat het een intro was van iets dat nog moest komen. Nu onthult Kingsblu zijn nieuwste nummer Forest.

Inspiratie voor het nummer vond Verhavert in het dorp waar hij is opgegroeid. De eerste zinnen uit de song omschrijven de omgeving. Het gaat om het fort van Broechem, waarnaast een klein bos staat. Deze plek heeft doorheen zijn jeugd veel betekenissen gehad. Een plek om af te spreken met vrienden, op ontdekking te gaan, met de jeugdbeweging activiteiten te doen,… Er ligt ook een diepere betekenis in het nummer, namelijk de herinnering aan de dag dat Verhavert een moeilijk gesprek had met zijn toenmalige vriendin waarna de relatie beëindigd werd.

In tegenstelling tot vorige nummers waar de instrumentale kant meer op de voorgrond trad, krijgen we nu meer diepgang in de zang. Je voelt ook echt de melancholie in Forest wat het nummer bijzonder maakt.

‘Herrie uit Limburg’, dat zou het credo kunnen zijn van Jacques NomdefamilleKoen Castermans en Jonathan Frederix kortweg Heisa. Al enkele jaren schoppen de heren keet op menig Belgisch podium en dat zijn ze ook in de toekomst nog van plan, te oordelen naar de nieuwe single Chant die op 8 april verscheen.

Chant start met een stevige, vingervlugge, Tooliaanse gitaarriff die al snel wordt aangevuld met groepsgezang en tribaal getrommel. Na nog geen dertig seconden zitten we al tot over onze oren in de typische indie noise waar Heisa zijn handelsmerk van heeft gemaakt.

Als openingstrack van de zojuist verschenen ep Outliar wikkelt Chant er geen doekjes om. Heisa gaat door op hun bekende elan: vuile voetenmuziek die met veel plezier komt dansen op uw schoon gewassen wit tapijt om daar een onuitwisbare indruk na te laten. 

Na, eind 2021, de ep Gafanoto op de mensheid los te laten, heeft het jazz-collectief Rapidman recent ook hun gelijknamige debuutalbum de wereld ingestuurd. Verwacht je aan experimentele structuren, oerdegelijke jazz en een dynamiek die zo strak zit als een small t-shirt op de wijlen Hawaïaanse zanger Israel Kamakawiwo’ole. Behoorlijk strak dus!

We zijn er vrij zeker van dat menig luisteraar hun beentjes los zullen zwieren op openingstrack GafanotoGafanoto gaat van een heerlijk uptempo jazztrack naar een nummer dat ook effectief een verhaal lijkt te vertellen. Rapidman speelt met dynamiek en laat de verschillende instrumenten beurt om beurt spreken. Jazz met een serieuze hoek af en een ijzersterke opener van deze plaat.

Met Rapidman haal je naast een oerdegelijke jazzplaat ook een plaat in huis die gedurende zes nummers genoeg van het pad weet af te wijken om relevant en interessant te lijken. Wij vermoeden echter dat de live-ervaring nog vele malen beter zal zijn. Denk er dus aan om naast de vinyl je ook zeker een concertticket aan te schaffen.  

Een diepfluwelen, donkere mist heeft zich voltrokken, want vanuit zijn voorliefde voor eighties gothic rock en new wave, richtte metalgitarist Jonathan Verstrepen (Carnation), samen met zanger Anton Mergaerts hun nieuwe project Velvet Mist op.

Jonathan begon te experimenteren met synths en drumcomputers, waarna Anton er met zijn diepe stem de vocalen aan toevoegde. Dat leverde vier tracks op, die – in een donker, dansbaar melancholisch sfeertje – op hun debuutep Visitation gereleased werden.

Your Ghost laat ons meteen mee dwalen doorheen de zo vertrouwde sound van de dark scene in de jaren 80 en herinnert aan de sonische sfeer die The Cult wist neer te zetten. Een eenvoudige baslijn, een catchy en poppy refrein en – zoals het een goeie metalgitarist betaamt – een fijne gitaarsolo in het midden van de track maken er een erg toegankelijk donker dansnummer van.

We waren al fan van het genre en omarmen Velvet Mist dus graag als nieuwkomer binnen deze 40-50 jaar oude scene. De intelligente inzet van de eighties Linn drummachine en de sterke aanwezigheid van gitaren charmeerden onze duistere zielen meteen om ons onder het donkere, doch warme deken van Velvet Mist te wentelen.

Lani Pellegrini ken je misschien als zangeres van Walther en Chackie Jam maar ze heeft ook haar eigen project Lani. Samen met Hannes Cuyvers (Ramkot), Stijn Konings (Kids With Buns) en Sam Enthoven brengt ze ietwat gewaagde synthpop met sappige subs en boeiende melodieën. Hun muziek klinkt verslavend, fris, suikerzoet en soms bot. Vorig jaar zagen we Lani tijdens de voorrondes van Sound Track in Sint-Niklaas waar ze samen met haar band een heel overtuigende indruk maakte.

Pink Champagne is dan weer een ijzersterke popsong waarin Lani haar fantastische stem etaleert. Om de ep nog straffere te beëindigen krijgen we nog het aanstekelijke Do You Know What It Is. Een song die je gewoon de dansvloer opsleurt of je het nu wil of niet.

Lani levert met deze ep een visitekaartje af met veel glitters en goud. Het klinkt allemaal heel professioneel en elke song is gewoon erg straf.

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More