Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Een atmosferische instrumentale trip, intens gitaarwerk, een Beatlesk intermezzo, nietsontziende rap en een zorgeloze vibe komen allemaal samen deze week in onze Luminous Belge. Helden van dienst zijn Kingsblu, Ruben Block, Gato de Fogo, Blu Samu en Tamino.

Na One More Time krijgen we de nieuwste single van Kingsblu Traveller. Kingsblu is het alter ego van de Antwerpse singer-songwriter Raf Verhavert, die sinds de lockdown de muziekmicrobe opnieuw te pakken heeft.

Traveller neemt je mee op een atmosferische instrumentale trip. 

Tijdens het maken van het nummer werd Kingsblu gebeld door iemand die aan het lopen was. De drie verschillende fasen die te horen zijn in de song, dragen ook bij tot het geschetste beeld en de titel. De bijna 4 minuten durende trip neemt je mee in een landschap vol heerlijke synthklanken.

Nieuws waar menige fan van Ruben Block best opgewonden van zal geraken (wink wink): op 30 september verschijnt ’s mans soloalbum bij PIAS en het ding zal Looking To Glide heten! Omdat er echter nog een volledige festivalzomer ligt tussen vandaag en 30 september, leek het Block een fijn idee om nog eens een singletje onze richting uit te streamen: Turning On A Fan dus!

Wat scratch geluiden, de motor laten brullen, een eenvoudige maar effectieve gitaarriff, serieus wat distortion op de gitaar en de herkenbare, onderkoelde stem van Mr Block. Een onvoorspelbare wending iets na halfweg met een Beatlesk intermezzo dat de 2’44” vreemd genoeg een stuk langer doet lijken. 

Ziedaar de ingrediënten van alweer een aanstekelijk single van de man die ‘de Lemmy’ nieuw leven inblies.

Het Gentse postrockgezelschap If Anything Happens To The Cat is één van de vele Belgische bands die echt veel meer aandacht verdient dan ze krijgt. Deze kerels schrijven prachtige songs met sublieme arrangementen waarin ze telkens een indrukwekkende wall of sound opbouwen. 

In 2020 vierden ze hun 10de verjaardag en brachten hun derde langspeler Kingdom Of Roots uit, die ze normaal gezien live gingen voorstellen in China, tot corona er een stokje voor stak. Het is dus al een tijdje geleden dat we nog iets nieuws van deze topband te horen kregen. Ondertussen was er wel een solo uitstapje van gitarist Pieter Van Parijs onder de naam Kyasuri en Bram Delcourt en Jasper De Petter maken nu furore met het noisepunk project Ronker. Nu heeft ook Filipe Van Huylenbroeck een soloplaat gemaakt onder de naam Gato de Fogo.

Gato de Fogo betekent ‘vuurkat’ in het Portugees en is één van de bijnamen voor de rode panda. Het is een ode aan Van Huylenbroecks Portugese roots, met een knipoog naar If Anything Happens To The Cat. Het is een persoonlijk project dat is ontstaan vanuit een noodzaak om meer creatief bezig te zijn, nadat hij tijdens het eerste jaar van de corona-pandemie amper aan muziekmaken toekwam. Filipe nam het volledige creatieve proces in handen en deed dan ook alles zelf, van opname, mix en mastering tot het artwork.

Filipe nam zijn tijd om het wondermooie Always April te maken. Hij pakt op dit album uit met tien instrumentale pareltjes waarin steeds een machtige geluidsmuur wordt opgebouwd. Zijn gitaarwerk is altijd intens, in de rustige en ook in de heftigere momenten. We vinden de If Anything Happens To The Cat-vibe zeker terug in elk nummer. Maar toch heeft Van Huylenbroeck er zijn eigen toets aan gegeven. Zijn prachtige gitaarspel wordt bijgestaan door sfeervolle synthklanken, elektronische drums en samples (die ook bij IAHTTC regelmatig te horen zijn). In Your Voice Is Fading (And So Am I) stapt hij af van het instrumentale concept en zingt hij de titel samen met Eva Dierickx net zoals in de The Gentle Act Incident-cover ..4:AM.

Van alle hiphopartiesten die ons land rijk is, heeft Blu Samu ons altijd het meest gefascineerd. Er is die hese stem, die zowel nietsontziende raps als weemoedig gezongen refreinen aankan en ons lang geleden meteen overstag liet gaan voor instantklassiekers I Run en Sade Blu

Er zijn die diverse muzikale stijlen die ze beheerst om haar eigen muziek mee vorm te geven: soul, jazz, Portugese fado en Kaapverdische morna waarbij de melancholie van de noten druipt. En nu, na een veel te lange stilte, is er de single Turquoise die al deze ingrediënten verenigt. Alsof ze dat elke dag doet, schippert Blu Samu tussen een wervelstorm waarin iedere andere rapper over haar woorden zou struikelen en een slaapliedje dat ons omarmt als een warme deken.

Turquoise prijkt nu op Blu Samu’s nieuwe ep 7. Spreek die titel uit in alle talen die de wereld rijk is en die deze dame ongetwijfeld allemaal beheerst: er staan zeven nummers op die de liefde in al haar vormen verkennen.

Het Belgisch-Egyptische godenkind Tamino is helemaal terug na drie jaar afwezigheid. 
Eerst met The First Disciple, een nummer in eeuwenoude Tamino-traditie, en nu met Fascination waarin Tamino-Amir Moharam Fouad ook eens het iets vrolijkere pad van de poppy folk durft te bewandelen.

Niet té vrolijk natuurlijk, want tot grote liederlijkheid leent Tamino’s stem zich nu eenmaal niet, maar toch. Ook de oosterse invloeden zijn wat verder af in dit nummer en zeker in de laatste 90 seconden menen we zowaar een flinke scheut Mooneye te ontwaren.

Een schoon nummerke, met een zorgeloze vibe die de strijd aangaat met de melancholische stemkleur van Tamino.

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More