Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Nauwkeurig gecomponeerde deep-listening elektronische muziek, een pompende bas, funky beat en dito gitaar, een zondagnamiddag, jerrypop en een ‘break up and move on’ song! Deze week allemaal te beluisteren in onze Luminous Belge. Artiesten van dienst zijn Maarten VX, Dez Mona, Wolf Vanwymeersch, Jerry Lada en Forester.

De Gentse producer Maarten VX aka Maarten Vanooteghem deelt de eerste single Snow van zijn aankomende ep Love Yourself.

Maarten VX maakt nauwkeurig gecomponeerde, deep-listening elektronische muziek. Vorig jaar bracht de producer, dj en multi-instrumentalist zijn debuutep en verschillende singles uit. Hij werd ook genomineerd als winnaar van Cellini’s
remix wedstrijd
(gehost door Red Bull Elektropedia).

Met Snow evolueert Maarten VX meer naar gelaagde, dansbare elektronica. De track werd geïnspireerd door en gebouwd met samples die werden opgenomen in de straten van Marseille.

Maarten VX weet de perfecte vibe neer te zetten en iets op te bouwen dat blijft boeien tot de laatste noot.

Voer voor de dansvloer. Dez Mona keert met de single Wicked terug richting dansvloer. Opperduivel Gregory Frateur laat de discoqueen op hoge hakken in zich los, ondersteund door een pompende bas, funky beat en dito gitaar en spacey synths.

Dez Mona hield het de voorbije tijd rustig op plaat en podium, met de baroksamenwerking met BOX als hoogtepunt. Dat is nu even verleden tijd. Met het geile Wicked als de voorbode van de negende langspeler van Dez Mona gaat het richting zaterdagnacht.

De groep heeft al vele muzikale paden bewandeld. Van avantgardeduo tot gospelpopgroep en veel daarbuiten en daartussen. Voor de nieuwe Loose Ends die verschijnt in oktober 2022 tekenen Sjoerd Bruil en Roel Van Camp voor de muziek. Wie Bruils werk met Black Cassette kent, weet dat er een funkateer in hem zit. Van Camp (hij speelt ook bij DAAU) speelt behalve accordeon, ook piano en synths. Producer is oude getrouwe Tijs Delbeke, die ondertussen bij Balthazar speelt.

Voor velen zal Wolf Vanwymeersch altijd die ene Van Jet met zijn eclectische en intrigerende gitaarspel blijven. De realiteit is echter dat deze muzikale octopus al heel wat meer muzikale wapenfeiten dan The Van Jets op zijn kerfstok heeft, waaronder bij bands Elefant, Waldorf en nu met zijn eerste solo-plaat The Early Years.

Dat heel wat muzikanten worstelen met hun existentie is een bittere realiteit. In veel gevallen proberen ze de voorgenoemde worsteling in vorm en geluid te gieten in een poging vat te krijgen op hun realiteit. Volgens ons is dit een beschrijving waar ook The Early Years van Wolf Vanwymeersch zeker onder te categoriseren valt. Op deze plaat vinden we een melancholische terugblik op de jeugd van Vanwymeersch met verhalen van hoop, verlies en troost.

Vanwymeersch is een gitarist met een kenmerkend geluid en hoewel dat binnen de bands waarin hij actief is en was al wel eens durfde variëren, kan je zijn geluid uit de duizend herkennen, zo ook op track On A Sunday Afternoon. Door het gebruik van verschillende stemhoogtes lijkt het overigens bijwijlen wel alsof Vanwymeersch verwikkeld is in een dialoog met verschillende gedaantes van zichzelf. Een nummer waar het gegeven singer-songwriter centraal staat en tegelijkertijd elk genrecliché doorbroken wordt.  

Jasper Suys speelt bas bij Tuff Guac en watchoutforthegiants, tijdens de corona-quarantaine begon hij zelf wat nummers te schrijven. Uiteindelijk was hij zo tevreden met zijn nummers dat hij ze uitbracht onder de welluidende naam Jerry Lada. Het geluid van dit nieuw project is een combinatie van indie, garage, slacker, lo-fi waar je je sokken van wil opeten. Hijzelf noem het Jerrypop. Suys gaat de kleurrijke songs van deze tape ook live brengen en krijgt daarbij de ondersteuning van leden van Cloudy-Oh, Tuff Guac en Soft Boy.

Jerrypop is een heel gevarieerd album. In Clear Skies weerklinken de psychedelische jaren ’70, Habits is gebouwd op een vrij irritant riffje dat bijna heel het nummer blijft hangen en wel eens van King Gizzard and the Lizard Wizard zou kunnen geweest zijn. Talk To You is catchy slackerpop en tijdens Hang Around gaat Jerry Lada de dromerige tour op, Summer Sneeze en Starling Ceiling is dan weer vrolijke indiepop. Lazy slacker wordt er geserveerd met Shape This Mess. Leave The Woman is een bijzonder mix van doowop en slackerpop.

Wout Vantieghem debuteerde onder de naam Wout waarmee hij twee singles uitbracht. Daarna was het tijd voor een nieuwe uitdaging, dat werd Forester. De band nam de debuutep Laughing In The Mirror op met producer Mathias Stal en zal begin deze zomer het licht zien. Ondertussen schopte Forester het tot de voorrondes van Soundtrack 2021 en de halve finale van Humo’s Rock Rally 2022.

Change Your Mind is het tweede voorproefje van de debuutep. Het is het eerste nummer dat gaat over een relatiebreuk, wat het uitgangspunt is van alle nummers van de ep. Vantieghem schreef de tekst enkele weken na het einde van zijn eerste relatie. Het nummer verhaalt over hoe je diegene die je lief had, verliefd ziet worden op iemand anders. De tekst is ietwat mistroostig maar het nummer heeft een energieke en positieve vibe. Het is een soort van “break up en move on-song”.

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More