Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Elektronische jazzcats, een terugkeer in grandeur, een dansende neon-Budha, Prince meets Beck en een band met krankzinnige energie. Deze week allemaal te horen in onze Luminous Belge op woensdag. Artiesten van dienst zijn Glass Museum, Tamino, Bolis Pupul, HOUSEPLaNTS en SHHT.

Hoezeer we ook houden van teksten en zang, soms heeft muziek helemaal geen woorden nodig om te ontroeren. Reykjavik, het album dat Glass Museum in 2020 uitbracht, was zo’n collectie composities die met enkel toetsen en drums meteen naar het hart gingen. Nu staat het duo Antoine FlipoMartin Grégoire opnieuw zij aan zij om met Reflet de bevestiging van een betoverende band neer te zetten. 

Intussen zijn deze twee heren lang niet de enige jazzcats die hun muziek laten paren met elektronica. In een wereld waar Esinam, Commander SpoonDishwasher_ en zoveel andere zoemende en bruisende bands bestaan, vindt Glass Museum toch hun eigen signatuur. Die hoor je meteen in opener Caillebotis: naadloos laveren we van een minimalistisch pianoconcert naar een stampende menigte op de dansvloer, om dan in een hypnotiserende nachtrit te belanden. 

Tamino is terug. Na bijna drie jaar stilte kondigt de Belgisch-Egyptische artiest zijn terugkeer aan met de nieuwe track The First Disciple en ook een fantastische clip, waarin het verleden, het heden en de toekomst samenvloeien. 

Na het instant succes van Habibi ,waarmee Tamino terecht de muzikale harten veroverde in binnen- en buitenland, volgde zijn debuutplaat Amir in 2018. Met The First Disciple krijgen we het eerste nummer van Tamino’s tweede album dat dit jaar nog zal verschijnen.

Tamino combineert de intensiteit en breekbaarheid in zijn krachtige stem met een orkestratie die een sterke hommage brengt aan zijn Egyptische roots. Het is geen verrassing dat de klanken van het Midden-Oosten als een rode draad door Tamino’s muziek lopen. Zijn grootvader, Muharram Fouad, was één van de meest gevierde zangers en acteurs van Egypte. Toen Tamino zijn grootvaders oude gitaar cadeau kreeg, startte zijn muzikale reis.

Op het ruim zes minuten durende nummer weet Tamino ons opnieuw te raken. The First Disciple is beslist een terugkeer in grandeur!

Bolis Pupul kennen we van bij The Germans en ook van zijn werk met Charlotte Adigéry waarmee hij onlangs het album Topical Dancer uitbracht. Maar de man brengt ook solo muziek uit. Op 6 mei verschijnt de 12” Neon Buddha waarop de Belgisch-Chinese muzikant thema’s verkent als erfgoed en identiteit.

Het titelnummer van deze 12” krijgen we nu al als voorproefje. Bolis haalde inspiratie voor dit nummer uit een droom over hoe hij ’s nachts aan het wandelen was door Hongkong. Hij zag een mooie pagode, ging erin kijken en zag dat de muren waren gedecoreerd met neon lichten. De mensen die er in aanwezig waren, zaten niet te bidden maar waren aan het dansen voor een gigantische neon-Budha…

Neon Buddha is een meeslepende track van bijna zeven minuten waarin Kraftwerk, new beat en Oosterse invloeden in te horen zijn. Het is een verslavend nummer waar we na zeven minuten nog niet genoeg van kregen en we het dan maar op repeat hebben gezet.

HOUSEPLaNTS is de nieuwe band van Marino Roosen van Bonfire Lakes en PJ Decreane (Sam De Nef, Rhinos Are People Too)Loes Caels (Rhinos Are People Too), Ewout Decraene (Rhinos Are People Too), Nick Caels (The Haunted Youth) en Bram Gabriëls (Homegirl). De nieuwe band wil pure (en iets minder pure) popsongs maken in een eclectische verpakking van elektronica, samples, sfeervolle synths en stuurse gitaren die potentieel zeemzoete songs bedekken met een korrelige, duistere sluier.

Het album van HOUSEPLaNTS zal in het najaar verschijnen maar de eerste single krijgen we nu al te horen. Groundhog Day is een vrij donker, dansbaar pareltje dat ruikt naar het dansbare funky kantje van Prince, de hoekige duistere electro van Magnus en het avontuurlijke van Beck.

Met deze aanstekelijke song heeft HOUSEPLaNTS onze volledige aandacht. We zijn nu al benieuwd wat deze unieke bende nog allemaal achter de hand houdt.

De mannen van SHHT zijn weer volop aan touren in binnen- en buitenland en dit najaar komt er een nieuwe ep uit met de opmerkelijke titel: Oh, Shht! Vorige maand kregen we daar het indrukwekkende Stocklyfe uit te horen en nu krijgen we er nog een voorproefje uit.

Newsflash heeft weer die lekkere krankzinnige energie die we van SHHT gewoon zijn. Het nummer gaat over de invloed van nieuws op ons dagelijks leven. Hoe dat bepaalt hoe we met elkaar en onszelf omgaan en hoe heel het fake news discours ons vol argwaan naar de wereld doet kijken. Toen de band het nummer een paar maanden geleden schreef, hadden ze zich niet kunnen voorspellen dat alles één op één zou uitkomen, ook al is dit proces al lang gaande.

Veel luisterplezier!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More