Home Belgisch WINSTON –  Versailles

WINSTON –  Versailles

by Kurt Van Camp

Wie de reviews en nieuwtjes hier op Luminous Dash regelmatig leest, zal ooit al wel de naam Simon Alice René zijn tegengekomen. We publiceerden toen een review van zijn single Roxane.

We zijn nu 2 jaar later en Simon besloot nog een stapje verder te gaan met zijn guerrilla-poëzie. Door de toevoeging van gitaren, beats en de kruisbestuiving met de structuur van de betere popsongs onstond Winston. Naast de poëet en de muzikant ontdekte Simon zijn derde persoonlijkheid: de graficus. Alles wat met deze release te maken heeft ontstond in zijn hoofd en werd uitgevoerd door zijn handen.

En dan is er Versailles, de eerste singel uit het album WNSTN. Een album dat in februari 2023 zal verschijnen. Dit nummer ontstond twee jaar geleden voor de deur van het toenmalig repetitiekot. Simon repeteerde toen nog in Mechelen en tijdens de rit werd er ettelijke kilometers zomernieuws uit zijn autoradio geperst. Het is de ergernis die toen groeide, die in de tekst vervat zit.

“In strikte zin zou je Versailles een protestlied kunnen noemen. Protest tegen de homo politicus, de homo journalistus en vooral hun bijwijlen symbiotische verhouding tot elkaar. Valt het jou ook op dat hun woorden vaak identiek zijn? En doet dat bij jou ook het kip-of-het-ei-vraagstuk rijzen? Bij mij gebeurde dit wel, daar in die zomerschaduw voor het repetitiekot”, aldus Simon.


Dit stukje uit de bio konden we niet laten staan, het vat perfect samen waar het nummer over gaat. We gaan nog even verder met volgende quote:

“Tekstueel bestaat Versailles daarom uit twee delen: het hij-perspectief vertelt het standpunt van de journalist, terwijl het ik-personage de politicus is. Maar van wie zijn de woorden? Van de molenaar die ze maalt, van de acrobaat die ze keert of van de leugenaar die ze verdraait? Maar de kern van Versailles is natuurlijk de schreeuw, de wens, de roep en hoop in het refrein, om als grootsten der geschiedenis bezongen te worden. Als een échte Caesar, Napoleon of Zonnekoning.”

Voor de muziek van Versailles greep Simon terug naar één van zijn muzikale helden: Michael Jackson, aangevuld met minimalistische jaren 80 beats en militaristische gitaaraanslagen. Doch, vergis je niet, dit nummer ontwikkelt zich langzaam maar zeker tot een oorwurm.

FacebookWebsiteInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More