Home Singles WHY PANDA, WHY? – 315

WHY PANDA, WHY? – 315

by Bart Verlent

Ymre Denis (saxofoon), Benjamin Saw (drums) en Arne Fivez (piano) laten zich inspireren door jazz en filmmuziek en willen onder de naam Why Panda, Why? met hun minimalistische bezetting, instrumentale meeslepende ambient jazz brengen. Naast hun muziek creëert het trio ook een hele visuele wereld, ze doen dit aan de hand van conceptueel en visueel sterke live sessies. Ze willen hun luisteraars verwonderen met hun akoestische ‘feel’ met een toets van elektronica.

Ze begonnen het project uit te werken in 2021 nadat ze werden geïnspireerd door de new wave jazz beweging met groepen als Mammal Hands, GoGo Penguin, Protico Quartet, Alfa Mist… Het trio liet zich volledig onderdompelen in de muziek van deze nieuwe jazzgeneratie wat leidde tot experimenteren, en een andere manier om muziek te benaderen. Ze ontdekten schoonheid in doordachte herhalingen en het gebruik van elektronisch omgevingsgeluiden om een meditatief en ontspannend gevoel voor de luisteraar te creëren. Dit combineren ze met intensere jazz improvisatie die balans brengt in dit nieuw geluid.

Op 28 oktober verschijnt de debuutep van Why Panda, Why? waar deze 315 het eerste voorproefje uit is. De inspiratie voor deze track kwam van een experiment waarin het trio probeerde een meeslepende soundscape te maken in een ongebruikelijke maatsoort, vandaar ook de titel. Het nummer heeft een ruimtelijke ambient sax sound, met een sterke ritmische puls erachter om het concept aan elkaar te lijmen. Er wordt sterk gefocust op de dynamiek, die naar het einde toe tot een climax komt.

315 is langs de ene kant een dromerig meeslepende song, langs de andere kant klinkt het ook krachtig en stuwt het stevig naar voren. In bijna zes minuten worden we meegenomen in de bijzondere, unieke wereld van Why Panda, Why? Een band om in de gaten te houden.

Op 24 oktober stelt het trio hun ep voor in Kavka in Antwerpen.

FACEBOOKINSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More