Home Grensverleggers VREEMDE KOSTGANGERS – Luie Liefde (Excelsior)

VREEMDE KOSTGANGERS – Luie Liefde (Excelsior)

by Mark Van Mullem

“Er zijn nog jaren te gaan en ze kruipen voorbij, een langzame toekomst voor jou en mij”, zingt George Kooymans in Luie Liefde, de eerste single uit Mist het derde en allerlaatste album van Vreemde Kostgangers, de supergroep rond Henny Vrienten (Doe Maar), George Kooymans (Golden Earring) en Boudewijn de Groot. Voor Henny Vrienten helaas geen langzame toekomst meer, de betreurde kostganger overleed aan longkanker in 2022.

© Vreemde Kostgangers

De gevierde supergroep zag in 2013 het licht nadat de drie samen hadden gespeeld op het verjaardagsfeestje van Cesar Zuiderwijk, de percussionist van Golden Earring. Dat viel zo goed mee, met veel chemie en plezier, dat het trio besloot om als Vreemde Kostgangers een band te vormen. Het trio maakte met Vreemde Kostgangers en Nachtwerk, beiden uitgebracht in 2017, twee knappe albums, waarmee ze ook twee keer tourden door Nederland en Vlaanderen.

Toen de band in maart 2020 met hun derde tournee was gestart, die ook het definitieve podium-afscheid van Boudewijn de Groot zou betekenen, sloeg die vreselijke pandemie zowat de hele aardbol lam. De tour werd abrupt afgebroken, om hopelijk nadien te hernemen toen de wereld was genezen. Helaas werd ondertussen bij George Kooymans ALS vastgesteld. Live optreden zat er plots niet meer in en het betekende meteen ook het einde van zowel Golden Earring als Vreemde Kostgangers. En toen kwam een weinig later dat droeve nieuws over het overlijden van Henny Vrienten.

Maar er lag nog flink wat materiaal in de kast, en ook tijdens de lockdown werd er nog muziek gemaakt door de drie grootheden, allicht ook niet in de weet dat het om een ultieme afscheidsplaat zou gaan. Maar een vaarwel, dat werd Mist dus wel. Het was Henny Vrientens uitdrukkelijk wens dat het album er nog zou komen. Kooymans en de Groot dragen het album dan ook op aan hun te vroeg heengegane kompaan en goede vriend.

Dat het een waardig slotakkoord werd, staat buiten twijfel. En Luie Liefde toont dat meteen ook aan; een opgewekte track waarin het meesterschap van het drietal weerom bewezen wordt. “We blijven dansen, we walsen door de nacht op zoek naar het geluk dat op ons wacht. De luie liefde, we geven ons over aan de luie liefde…”. Wat een prachtig en hoopvol lied.

We horen vooral de stemmen Vrienten en Kooymans, die de lead vocals voor hun rekening nemen, en de samenzang tussen de drie helden, is weerom prachtig. Kooymans laat diens gitaar heerlijk ronken, de Groots gitaar is subtiel aanwezig. Is dat Henny’s bas, dan wel die van zoon Xander Vrienten, die ook op het album meespeelt? Drummer Rick Van Wort tikt de knappe song op gang, en doet zijn straffe deel van de ritmesectie.

Luie Liefde draagt die ondertussen o zo herkenbare Vreemde Kostgangers-stempel: catchy, knap geïnstrumenteerd en voorzien van een prachtige tekst. Maar hadden we anders verwacht dan?

Het is nu uitkijken geblazen naar die andere twaalf pop-parels, de allerlaatsten, die ons bereiken op 17 maart 2023, dan wordt het album Mist uitgebracht. Naar verluidt zou er ook een live-album van Vreemde Kostgangers verschijnen; een mooi aandenken voor wie erbij was, een troostprijs voor wie het trio nooit live zag of zal zien. Maar eerst dus Mist, daarover lees je hier dra meer.

Luie Liefde kan je beluisteren op de gekende streaming platformen.

FacebookYou may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More