Home Belgisch TRIO PLETENITSA – Rano Ranila Dilyana

TRIO PLETENITSA – Rano Ranila Dilyana

by Hans Verhoeven

Geen idee wie ze zijn. Kan men vaststellen of ze echt wel Bulgaars zijn? Of doen alsof? Maakt het iets uit?

Le Mystère des Voix Bulgares was ooit groot, ook hier te lande en het Trio Pletenitsa is van hier te lande. En ze zingen zeer meerstemmig hun liederen. Madrigalen. En daar kunnen we mee leven of zelfs doodgaan want Laïs deed dat hier ook, in het Schoon Vlaams.

Al sinds ondergetekende een plaat kocht van Steeley Span, uit 1973 en met daarop Gaudete, is diezelfde ondergetekende fan van meerstemmigheid. Het voert je terug naar de middeleeuwen zonder dat je de neiging hebt om dingen als “Rabauwen!” of “Galgenaas!” of “Ik jaag je over de kling van mijn zwaard!” te gaan roepen – we lazen te veel strips van De Rode Ridder, het spijt ons.

Waar ze het over hebben weten we niet wegens eerder beperkte kennis van het Bulgaars. Een Bulgaarse kennis – of doet die alsof? – liet weten dat Rano Ranila Dilyana staat voor “Bedankt voor de mooie recensie, Luminous Dash, en we gaan jullie eens flink trakteren.”

Dit is dan ook mooi. Verkillend. Verstillend. En kan nu iemand de brug over de slotgracht ophalen, alstublieft?

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More