Home Singles THE RATS – Machinery

THE RATS – Machinery

by Nel Mertens

Het jaar van de rat ligt officieel al 2 jaar achter ons, maar 2023 zou wel eens het jaar van The Rats kunnen worden. Niet te verwarren met de Britse rockband uit de jaren 60 of de 99 andere bands met dezelfde bandnaam, uiteraard, want het gaat wel degelijk over de nieuwe Gentse postpunkband.

“De keuze voor zo’n bandnaam benadrukt hun je-m’-en-foutisme ten opzichte van de gedachte dat alles al eens gedaan is. Dat is nu eenmaal zo, maar hoeft daarom niet verstikkend te zijn”, lezen we op hun website en dat blijkt uit hun zelfverzekerde debuutsingle, met de woorden “This will be our year / thank you for your services / we will be taking over from here!

Ze zijn het minst schattige ongedierte, maar tevens ongezien vindingrijke leiders.
Met Machinery maken The Rats alvast een statement, want de heren hebben een missie. Deze Gentse ratten (je zou er uit gewoonte al bijna een goed gemeende ‘linkse’ tussen zwieren) raasden al een jaartje door de underground in enkele gerenommeerde muziekcafés als Chaff (Brussel), BarBroos (Gent), The Pit’s (Kortrijk), De Nachtwacht (Tielt). Ook hun deelname aan Humo’s Rock Rally 2022 en hun verschijning op de Gentse festivals Badlands en Everything UK bleven niet onopgemerkt. Daar deelden ze het podium met onder meer Meltheads, The Lounge Society (UK) en Unschooling (FR).

De underground kan je proeven en ruiken in hun sound: de frustratie, agitatie en imaginatie. De blues die een drukke grootstad – naast een soms razende, soms gezellige drukte – evengoed ook met zicht meebrengt. En de machinale grooves die harten, zielen en lichamen tot het uiterste drijven. Uptempo, met een ‘urge’ om hun ding te doen, hun woorden te spuien, hun snaren niet lichtvoetig te raken, met rake muzikale klappen. Dat (post)punk geen complexe songopbouw kent, is bij deze dan ook ontkracht door Emile Dekeyser (vocals), Sander Dewispelaere (synth, gitaar), Gilles Menu (gitaar), Michiel Van Maele (bas) en Gilles Dierickx (drums). Sterk geponeerde vocals, die in een rijke postpunksound worden ingekaderd.

Wil je hen live aan het werk zien? Go and catch those Rats!

Machinery is digitaal verschenen.

Facebook / Soundcloud / Spotify / Website

https://on.soundcloud.com/9QEPo

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More