Home Singles SPLENDIDULA – Somnia (Argonauta Records)

SPLENDIDULA – Somnia (Argonauta Records)

by Nel Mertens

Somnus (Lt.): de periode van inactiviteit en afwezigheid van wakend bewustzijn, waarbij het lichaam tot rust komt. Als we er de Romeinse mythologie bij halen, is het de god in wiens armen we willen wegdromen. Om het helemaal af te maken voegen we er graag het aankomende, derde album van de Genkse vijftal Splendidula aan toe.

(c) Artifacts From The Tangent Universe

In de volle rijkdom van hun doom-geluid met sludge- en post-metalgrooves laten ze wild zware ritmes tegen wijde riffs aanbeuken, vocaal kracht bijgezet door de sfeervolle clash tussen de betoverende stem van frontlady Kristien en het rauwe geschreeuw van gitarist Piet.

Na hun tweede album Post Mortem (2018) speelden ze heel wat liveshows, samen met bands als Wiegedood, Wolvennest, Haunted, Soul Grip, The Fifth Alliance, Famyne, Alunah, Mist, Marche Funèbre of Atomic Vulture. De voorbije maanden werkte het doomcollectief aan hun derde album en ze sloten onlangs ook een wereldwijde deal met het  met powerhouse-label Argonauta Records, waarbij dat album dan ook binnenkort verschijnt.

“Na het afronden van ons vorige album Post Mortem,” zegt de band, “begonnen we meteen na te denken over een concept voor de volgende release. Het contrast van dromerige soundscapes met betoverde zang, gevolgd door zware riffs en agressief geschreeuw, bracht ons bij het idee van spiritualiteit, en zo werd Somnus geboren! De composities vertellen de luisteraar een verhaal over droomvormen, nachtmerries en hoe dit aansluit bij de (on)echte wereld.”

Splendidula liet alvast de vrouwelijke titeltrack Somnia als voorsmaakje van Somnus los. Acht minuten éénenveertig seconden lang, neemt de band je hartslag even over met rake drumslagen en straffe melodische gitaarlijnen gebed in een donkere diepte waarin je meteen wegzinkt. Verleidelijk melancholisch zingt Kristien tot pieken van ijselijk geschreeuw en grimmige uitlatingen, die uiteindelijk uitmonden in een kort, maar keihard en magisch duet met Piet, die het nummer opruwt in een overweldigende apotheose. Waarna de track terugkeert naar een staat van rust, daar ergens in de armen van die godheid…

Somnus verschijnt op 29/1/2021 bij het label Argonauta Records op cd en splatter vinyl en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More