Home Belgisch RIET – Je Woord (Eigen Beheer).

RIET – Je Woord (Eigen Beheer).

by Luminous Dash

In deze donkere dagen is er vooral nood aan winterwarme muziek. Je Woord van Riet is zo’n song. Het nummer roept direct beelden op van een glas rode wijn, een comfortabele zetel, een knisperend haardvuur, een goed boek enz. Riet Muylaert maakte vroeger platen onder de naam Jackobond, maar kiest er vandaag resoluut voor om haar nieuwe muziek in eigen naam uit te brengen. En het is mooi hoe haar voornaam eigenlijk perfect past bij de intimiteit en sfeer die de nieuwe single uitademt.

Je Woord is een cover van The Promise You Made van Cock Robin. Dit was één van de favoriete nummers van Riet vroeger op de rolschaatsbaan. Het is een tijdloze klassieker van 1984 dat vandaag moeiteloos overeind blijft. Het enige minpuntje aan het origineel is dat het misschien net iets teveel de kenmerkende jaren ’80 opsmuk en make up heeft waardoor het wat aan intimiteit mist.

(c) : Kris Dewitte

Riet kiest daarom voor een heel uitgepuurde versie met voornamelijk akoestische instrumenten. Haar fluisterzachte stem past perfect bij de warme bariton van Raf Walschaerts (Kommil Foo). Samen klinken ze als een soort Nederlandstalige versie van Lisa Hannigan & Glen Hansard of Isobel Campbell & Mark Lanegan. Door de pure aanpak wint het nummer nog aan kracht en wordt de song nog mooier dan het origineel. Je voelt dat er heel veel van de eigen persoonlijkheid van Riet in het nummer zit. Bijzonder mooi is ook dat er talloze bevriende muzikanten aan het nummer hebben meegewerkt maar dat het eindresultaat toch heel sober en treffend klinkt. Elke noot die gespeeld wordt op Je Woord is echt raak. Dit is zeker ook mee de verdienste van producers Jo Francken en Pieterjan Maertens. Hun persoonlijke touch voel je bijvoorbeeld in de mooie klankkleur en de percussieve elementen in de brug. 

Voor de vertaling van het nummer werkte Riet samen met Bart Peeters. De kernvraag in het nummer is ‘Zal je er zijn als het nodig is?’. Dit is een vraag die bij iedereen leeft. Vandaag is het belangrijk dat je dicht bij je eigen verlangens en dromen blijft, maar als iedereen dat doet, waar vinden we elkaar dan nog? En kan je dan bij je naasten terecht wanneer het moeilijk wordt?

Bij het nummer hoort ook een heel mooie videoclip waarin tal van mensen met Riet in interactie gaan via een klein gebaar of door gewoon even dichtbij te komen. De clip straalt een soort verbondenheid uit waar we vandaag meer dan ooit nood aan hebben.  

Je woord is de eerste single uit het gloednieuwe album Aardbeien in januari dat later zal verschijnen. Van Stef Bos had ze ooit de tip gekregen dat het belangrijk is om een repertoire bijeen te schrijven over elk hoofdstuk in je leven, over hoe je op dat moment in het leven staat en over de dingen denkt, zodat je later kan terugkijken naar een soort prentboek van je leven. Hoewel Riet heel vaak aan andermans projecten meewerkt in de muziek- of theaterwereld, heeft ze steeds ook haar eigen persoonlijke platen gemaakt. We kunnen nu al zeggen dat Je woord een nummer is waar ze later in haar prentenboek met heel veel warmte op terug zal kunnen kijken. Het is dan ook heel terecht dat Radio2 deze single reeds aan hun playlist heeft toegevoegd.

Stefaan Tubex

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More