Home Singles PEENOISE – Again (Eigen Beheer)

PEENOISE – Again (Eigen Beheer)

by Björn Comhaire

We zagen hen in februari 2019 op het podium van De Handelsbeurs in Gent, toen ze nog Headwalking heetten. Het hoogtepunt van hun performance toen, was het moment waarop de muziek stilviel en elk van de bandleden uitgebreid de lippen begon te kleuren met vuurrode lippenstift. Hoewel we toen nog niet helemaal mee waren met hun muziek, zijn het wel dat soort absurde vondsten die blijven plakken.

Headwalking, Handelsbeurs (2019) © Björn Comhaire

Het prinselijke triumviraat Pinoy aangevuld met Karel Naessens en drummer Simon Raman, noemt zichzelf – met enig gevoel voor humor – ondertussen Peenoise. Muzikaal bewandelen ze nog steeds het kronkelende pad van de pop avant-garde en ook hun gevoel voor theatraliteit zijn ze niet verloren. Wie erbij was tijdens het slotevenement Listen To The Lamb van Gent Festival van Vlaanderen, kan zich daar ongetwijfeld wel iets bij voorstellen!

Peenoise vertelde het verhaal van Kaïn en Abel met veel gevoel voor drama en theatraliteit
© Björn Comhaire

Nieuwe single Again gaat door op hetzelfde elan als debuutplaat Forevergem (ja aan woordspelingen geen gebrek in het gezin Pinoy) en is de voorbode van de ep Headwalking die op 5 februari verschijnt.

Again bestaat uit twee delen die elk, in een langzaam aanzwellende crescendo, opbouwen tot een ingehouden climax. Best vernuftig hoe het tweede deel, na de break, opent met de zin “Again they will climb, out of the depth again” en muziek en tekst mekaar perfect aanvullen. De tekst refereert naar Nietsche’s idee van de eeuwige terugkeer. Dat idee doet dan weer denken aan het Griekse verhaal over Sysiphos die gedoemd is om eeuwig dezelfde steen de berg op te rollen. “Again and Again and Again”.

Klinkt allemaal nogal cerebraal en dat is de muziek ook wel een beetje. Toch zou het oneerlijk zijn om de band elitair of intellectualistisch te noemen. Ze willen vooral zichzelf zijn zonder zich te wentelen in gemakkelijk zittende popformats en evidente harmonieën. Iets wat wij graag toejuichen!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More