Home Belgisch PAARD. en SUMI coveren elkaar

PAARD. en SUMI coveren elkaar

by Björn Comhaire

PAARD. en SUMI, dat zijn twee jonge Gentse bands die niet bang zijn van een hoofdletter meer of minder in hun naam en die we, gemakzuchtig als we zijn, in de jazz-categorie onderbrengen. Twee eigenzinnige bands ook met een zeer herkenbaar geluid, bevolkt door rasmuzikanten die je wel vaker in verschillende gedaantes aan het werk kan zien op de Belgische podia.

© Louisa Vanderhaegen

Eén week voor de lockdown stonden ze nog samen op het podium van de Handelsbeurs. Wat er toen precies gebeurde in de backstage is een goed bewaard geheim. Wat we wel weten is dat hun samenzijn vijf maanden later resulteert in twee muzikale covers.

De heren van PAARD. lieten hun creatieve sappen vrijelijk vloeien over SUMI’s Blue Road terwijl SUMI Bembé van PAARD. onder handen nam.

PAARD. tijdens Kraakpand © Björn Comhaire

Laten we beginnen met de PAARD.-cover van Blue Road een nummer dat in de originele versie veel americana invloeden kent en waarin zelfs een kleine rol is weggelegd voor een fluitende cowboy. We horen je al denken: cowboy en PAARD., we snappen hem… vette knipoog!

De baslijn, die als een traaglopende dieselmotor onder het origineel dreunt, werd behouden in de versie van PAARD. Het mysterieuze David Lynch gitaartje van Cyriel Vandenabeele dat het geluid van SUMI in grote mate bepaalt, werd echter vervangen door de magische vibrafoon van Wim Segers. Door die vervanging bevindt de Blue Road zich dan ook niet langer in het westen van de VS maar eerder ergens op de Aziatische steppe. Knap.

SUMI tijdens Kraakpand © Björn Comhaire

SUMI liet hun blauw en roze licht schijnen op Bembé, de eerste single van PAARD. die ook op hun ep ZALM zal staan (verschijnt op 16 oktober). Het nummer begint met een korte percussionistische knipoog van Elias Devoldere naar Wim Segers om vervolgens het nummer volledig te “SUMIneren”. Laidback, zwoel en weids zoals we dat van SUMI gewoon zijn. Het contrast met de opzwepende energie vol Afrikaanse ritmes en Caraïbische klanken van het origineel is opvallend.

Twee ijzersterke covers dus, die eigenlijk complete herinterpretaties zijn. SUMI en PAARD. demonstreren hoe je, vertrekkende vanuit hetzelfde basismateriaal, tot diagonaal verschillende interpretaties kan komen. Sterk!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More