Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Een occulte horrorfilm, de liefde uitdagen, een emotionele achtbaan waarbij de diepten van de menselijke psyche worden verkend, kolkende noisepop en jaren ’70 new wave ingepakt in een 2023 postpunkjasje. Deze week allemaal in onze Luminous Belge.

Artiesten van dienst zijn BeraadGeslagen, Loverman, Jeriko, It It Anita en Koala Disco.

Een rockvrij Europa, is dat echt waar we naartoe moeten? Mag er dan niet meer stiekem gerockt worden, in speciale rockruimtes? En wat met het stoeprocken? Zullen rockwaren voortaan dan onder de toonbank van eigenaar wisselen? En drijven niet-rockers hier niet te sterk hun wil door? De nieuwe single van BeraadGeslagen roept alvast veel vragen op.

Lander Gyselinck duikt hier, na een zomer lang op elk podium te lande te spelen met zijn maatje Adriaan, weer op aan de zijde van Fulco Ottervanger. Samen serveren ze het gekende mengsel van gelijke delen elektronica en mafheid, dat we kennen van hun vorige werk én dat de aanloop vormt naar hun nieuwe album, Altijd Bewust Bewegen. In hun persbericht spreken de heren over “een soort vertrouwdheid met jaren ‘80-films” en een videoclip “tijdloos en verstrijkend als de aftiteling van een oude film.”

En daar wringt nu net het schoentje: de synthesizerklanken klinken te vertrouwd, te voorspelbaar en te jaren tachtig. Het is pas voorbij de helft dat er iets wonderlijks gebeurt: de toetsen roepen plots een veel spannendere sfeer op, in plaats van de aftiteling van een belegen politieserie zitten we plots in een occulte horrorfilm. Daarvan hopen we meer te horen, op het nieuwe album van het duo. Of ooit op de soundtrack van een echte film, natuurlijk.

James De Graef bracht onder de naam Loverman enkele prachtige singles uit waaruit duidelijk naar voren kwam dat hij solo een compleet andere muzikale koers wilde varen dan met zijn vroegere band Shht. In plaats van de gekke en chaotische nummers die hij eerder met de band maakte, brengt James nu liedjes in het singer-songwriter genre die een uiterst breekbare kant van zijn artistieke expressie laten zien. Nu is er zijn nieuwste single Would waarmee hij tegelijk zijn debuutalbum aankondigt.

Would (Right In Front Of Your Eyes) gaat over de uitdagingen van de liefde. het is een opwindend stukje folk en illustreert dat Lovermans songwriting-vaardigheden veel breder gaan dan je in eerste instantie zou denken. 

Hoewel hij eerder een zachtere en meer tedere kant van zichzelf liet zien in nummers als Candyman en Into The Night, klinkt De Graef op dit nieuwe nummer juist energiek en geïnspireerd. De vocale bijdragen van zijn creatieve (en echte) partner Daisy Ray voegen absoluut een aangename dimensie toe aan het nummer.

Jeriko een opwindende nieuwe Vlaamse band die catchy indierock combineert met wollige synths, meeslepende zang en teksten die graven in de menselijke psyche. Ze hebben de toon meteen gezet met hun debuutsingle Sick Days, een nummer dat een spannend muzikaal avontuur belooft.

Met hun debuutsingle Sick Days laat Jeriko horen wat ze in hun mars hebben. Het nummer voert de luisteraar mee op een emotionele achtbaan, waarin de diepten van de menselijke psyche worden verkend. Het verhaalt over het lot en hoe geluk en ongeluk onvoorspelbaar kunnen zijn. Dit concept wordt meesterlijk tot leven gebracht in het muzikale vuurwerk dat aan het einde van het nummer tot een climax komt. De bijbehorende videoclip is doordrenkt met symboliek en metaforen die de boodschap van het nummer versterken.

We zijn zonder twijfel onder de indruk van dit straffe debuut.

In het broeierige Luik broeit er al tien jaar lang een band waarvoor Vlamingen te veel tijd lieten passeren vooraleer ze hen de erkenning gaven die ze verdienden. Maar daar kwam de laatste jaren toch wel verandering in en ook deze zomer hebben ze amper een Belgisch podium gemist, want je kon hen zowel op Pukkelpop, Dour, Lokerse Feesten… aan het werk zien en dat geldt ook voor het buitenland.

It It Anita. Kolkende noisepop. En een razende live topact!

De vlieg is de grote bron van inspiratie geweest voor hun aankomende album dat in oktober verschijnt. Dat album stellen ze uitgebreid live voor tijdens hun Mouche Tour, die het nieuwe album viert alsook hun tienjarige bestaan.
Dat vliegje siert de affiche, maar op de cover van de nieuwe plaat staat de échte Mouche: een Golden Retriever die geadopteerd werd door bassist Elliot Stassen en die opgeleid werd tot assistentiehond.

Eén van de nummers op de nieuwe plaat laten ze alvast op ons los: Psychorigid.

Het gaat over de grijze standaardgezinnen, -ambtenaren, -gewoontebeesten, -targetjagers… (vul het lijstje gerust aan), die zich erg comfortabel wentelen in de herhaling van de dagelijkse, ongekleurde sleur.

De verhalende tekst wordt bijna ritmisch rappend tegen de ritmes gepusht door Michaël Goffard(zang/gitaar). Ze wordt dan ook regelmatig rigide neergezet. Saai? Geen seconde – en die seconden tikken snel weg, want de track duurt slechts 1 min. 49 sec.! Zoals het de band betaamt, steken ze op de achtergrond exotisch getikketak, percussie uit ver vergeten jungles of gewoonweg – recht in ons gezicht – een portie vuile gitaardistortion. En zo bouwt het nummer ook op naar het einde toe! Een noisetrack die steeds smeriger gaat klinken.  

Het Antwerps/Limburgs vijftal Koala Disco heeft eigenlijk totaal niks met het muziekgenre uit de jaren ’70. Verwacht dan ook geen Nile Rodgers-gitaarlicks of Bee Gees-koortjes van deze dame en heren. Ze maken eerder eigentijdse en eigenzinnige postpunk die stevig binnenkomt. Binnenkort mogen we de debuutplaat Tickling The Dragon’s Tail verwachten waar we al de zalige single This Is How U Want Me uit te horen kregen. Nu is er nog een lekker voorproefje.

Witches begint met een gedreven bas intro, wat later geven de zang, synths en gitaren het geheel een furieus tintje. Net zoals bij de voorgaande single herkennen we elementen van de jaren ’70 new wave van Devo en Talking Heads maar dan ingepakt in een 2023 postpunk-jasje.

Deze vurige en dansbare track zal live zeker inslaan als een bom.

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More