Home Singles LUCKY FONZ III – Kwantumwetenschapper

LUCKY FONZ III – Kwantumwetenschapper

by Ann Cnockaert

Achter de naam Lucky Fonz III schuilt de Nederlandse artiest Otto Wichers. Lucky heeft de afgelopen jaren een bijzondere plek verworven in het culturele landschap. Als singer-songwriter maakte hij reeds zeven albums. Als live-performer veroverde Lucky zowel de clubs als festivals zoals Lowlands en Pinkpop, maar ook het cabaretpubliek met zijn theatershows. In aanloop naar het nieuwe album Hemellichamen krijgen we nu de song Kwantumwetenschapper.

Kwantumwetenschapper is een nummer dat meteen naar de keel grijpt. Een rauw, hartverscheurend lied over omgaan met verdriet.

Over de song vertelt Otto: “Lyrisch gezien beschouw ik Kwantumwetenschapper als één van mijn mooiste teksten. De tekst vloeide voort uit mijn verlangen om de in kwantumwetenschap zo befaamde en curieuze onzekerheid rond de staat en positie van kleine deeltjes te gebruiken als metafoor voor de existentiële onzekerheid van de zich klein voelende  mens. Het niet-weten en de oneindigheid van zijn eigen niet-kennen. Dat is een hoofdthema van zowel dit lied als het album. Dat thema van niet-weten raakt ook  andere thema’s op het album, zoals het mysterie rond het artistieke proces, waarnaar ik in het  refrein refereer en de chaotische natuur van transformatie, waarnaar ik in het derde couplet refereer. Maar ik vind het belangrijk om die onzekerheid onder ogen te komen en te  accepteren, omdat het alternatief valse zekerheid zou zijn. Dat is wellicht draaglijker, maar uiteindelijk onwenselijker. De opdracht die kwantumwetenschap ons geeft om bepaalde zekerheid op te geven en te leren omgaan met nieuwe vormen van onzekerheid vind ik daarom inspirerend en een toepasselijk zinnebeeld voor een meer persoonlijke en emotionele opdracht.” 

Hemellichamen verschijnt op 4 maart 2022 via Top Notch.

FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More