Home Singles KURT VILE – Run, Run, Run (Verve)

KURT VILE – Run, Run, Run (Verve)

by Kris Verdonck

The Velvet Underground, een bende zwijnen en hun parels, worden dra geëerd op een tribute-album van Verve. Daarvoor wordt de schuif met grote namen opengetrokken, zoals tijdgenoot Iggy Pop, noisekind Thurston Moore en de ongeremde Michael Stipe. En verder jonger grut. Denk aan Sharon Van Etten, St. Vincent of Kurt Vile die aantonen dat de houdbaarheidsdatum van Warhol’s favoriete speeltje nog steeds niet is verlopen.

De Velvets stonden voor een passionele mix van decadentie en romantiek. De straat, de drugs, de seks en de outsiders van The Factory waren een mooie inspiratiebron voor Lou Reed, zelf ook geen gemakkelijke gast. De grenzen van de muziek werden vooral verlegd door John Cale, ooit een wonderkind op de piano en later de zwaarste heroïnegebruiker in de groep. Dat de band nooit op de radio kwam en amper platen verkocht, spreekt voor zich, in een tijdperk waarin alles nog love & peace was. 

Een album in een witte hoes met daarop een zeefdruk van een banaan. Meer heeft een mens soms niet nodig om gelukkig te zijn. Ware Andy Warhol niet even later neergeschoten door Valerie Solanas, The Velvet Underground was in de 60ies misschien iets bekender geworden. John Cale had tapes opgestuurd naar een geïnteresseerde Brian Epstein, de zelfmoordende manager van The Beatles, en de groep zou optreden in Blow Up, de legendarische cultfilm waarin The Yardbirds gitaren trashen. Deze harde, Britse groep speelde al enkele maanden na de release I’m Waiting for the Man live. Bowie, Patti Smith, Blondie, Nirvana, Nick Cave, REM, Joy Division volgden later. 

En nu is er dus de Verve-tribute I’ll Be Your Mirror: A Tribute to the Velvet Underground & Nico. De platenfirma maakt goed wat het in 1966 vergat te doen: publiciteit maken voor één van strafste platen ooit. Producer Hal Willner stierf na de opnames aan de gevolgen van Covid.

“One chord is fine. Two chords is pushing it. Three chords and you’re into jazz.” (Lou Reed)

Het streetwise Run, Run, Run drijft op één akkoord. De hypnotische song is gesneden koek voor de stem van Kurt Vile. Zijn versie blijft dicht bij het origineel, maar voegt er muzikaal en productioneel ook heel wat aan toe. Je hoort aan alles dat hij met de Velvets is opgegroeid

Benieuwd naar wat de anderen ervan bakken. Het album wordt gereleased op 24 september 2021.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More