Home Belgisch KREIS – Vé (bwaa. records)

KREIS – Vé (bwaa. records)

by Björn Comhaire

Dat er in de Belgische jazz heel wat beweegt, is voor de kenners waarschijnlijk geen groot nieuws. Eén van de bands die bijvoorbeeld breekt met de clichés van het traditionele jazzcombo heet Kreis. Kreis is een trio met Stan Maris aan de accordeon, Benjamin Hermans op de rietblazers en Kobe Boon op de contrabas. Geen alledaagse combinatie en ze maken dan ook geen alledaagse muziek. Hun nieuwe single is de voorbode van het album Embla dat midden september verschijnt.

© Thomas Geuens

Slepende, soms dissonante tonen, gespeeld op accordeon, zetten de melancholische toon waarna Kobe Boon plukkend de contrabas laat klinken als tabla drums. Eens de diepe saxofoontonen van Hermans het klankenpalet vervoegen zijn we vertrokken voor een reis door donkere, besneeuwde bossen in het hoge noorden, belicht door een mager zonnetjes dat nauwelijks boven de horizon komt.

Je krijgt geen demonstratie van vingervlugheid of gepoch met virtuositeit en snelheid, wat je wel krijgt is ruimte en tijd. Zes minuten “ik-tijd” om je gedachten even te resetten en mentaal bij te tanken.

Je kan Kreis, samen met Thunderblender, binnenkort live aan het werk zien tijdens de JazzLab tour:

26/09 – CC De Meent, Alsemberg
29/09 – Handelsbeurs, Gent
07/10 – Muziekcentrum Track, Kortrijk
09/10 – GC De Muze van Meise, Meise
15/10 – De Casino, Sint-Niklaas
16/10 – Rataplan, Borgerhout
18/10 – Kaap/Vrijstraat O., Oostende
28/10 – NONA, Mechelen
01/4/2021 – CC De Ververij, Ronse

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More