Home Belgisch JOHNNY DEN ARTIEST – Gij (Eigen Beheer).

JOHNNY DEN ARTIEST – Gij (Eigen Beheer).

by Bram Langmans

Met Gij heeft Johnny Den Artiest, zelfverklaarde koning van het Vlaamse reggae-lied, een nieuwe ep uit. Daarop presenteert Johnny, in het echte leven gewoon Arnoud Judong, vier nieuwe nummers die hij samen schreef met de Asham Band ofte ‘Belgium’s finest reggae backing band’, waarna we bovendien ook nog getrakteerd worden op een dubversie van elk van die tracks gebracht door Crucial Alphonso.

Openen doet de ep met het eerder dit jaar reeds als single gelanceerde Gevonden: Een catchy reggae-track waarin Johnny Den Artiest op aanstekelijke wijze een ode brengt aan zijn vriendin. Schoon. Gezellig. En vooral een onverbeterlijke oorwurm die wellicht nog wel een tijdje in je hoofd zal blijven hangen.

Ook titel-track Gij is een erg aanstekelijke ode aan Johnny’s vrouw, terwijl in Goe dan weer de kleine dagdagelijkse frustraties van het leven de revue passeren, waarna Den Artiest besluit met de wijze woorden: “wa moet zal gebeure / g’hebt niks aan da treure / nee nee / ’t komt allemaal wel goe”. Poppy, wijs en bovendien ook alweer erg infectueus. Zo hebben wij het graag.

En dan moet de meest catchy song van Gij nog voorbij komen: Gepikt is naar onze bescheiden mening immers meer besmettelijk dan pakweg het ebola-virus, en dus meteen ook zowat het hoogtepunt van de ep. Al moeten wij bekennen dat eigenlijk elke track op Gij wel een catchy, zomers pareltje is.

Ook de dub-versies van de songs weten ons te bekoren: Vette instrumentals overladen met tape-echo en delay-effectjes en hier en daar doorspekt met een korte vocale flard of één van die typische dub-geluidjes. Daar valt helemaal niets op aan te merken.

Reggae in het semi-proper Antwerps: wij wisten niet eens dat het bestond, laat staan dat het iets zou zijn dat wij voor ons plezier al eens uit onze boxen zouden laten knallen.

Met Gij van Johnny Den Artiest belooft de komende winter nog nooit zo zomers te zijn geweest.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More