Home Singles HET ZESDE METAAL – Het Langste Jaar (Unday Records)

HET ZESDE METAAL – Het Langste Jaar (Unday Records)

by Kris Van den Bossche

Het Langste Jaar werd geschreven door Wannes Cappelle naar aanleiding van de eerste verjaardag van de sterfdag van zijn te vroeg gestorven schoonbroer. Het nummer werd in juni opgenomen door Het Zesde Metaal, met muzikant Tom Pintens, dit keer ook als producer, toen iedereen al wist dat Tom ongeneeslijk ziek was. Overbodig te zeggen dat dit voor de band een intens moment was en het samen musiceren dubbel voelde.

Tom Pintens zei over de opnames in De Standaard Weekend in juni: “Het is een mooi cadeau, zelfs een levenslijn, dat ik het nieuwe album van Het Zesde Metaal mag produceren, terwijl die klus daar normaal naar een buitenstaander gaat.” En over de gelijknamige plaat die er in het voorjaar 2024 aankomt: “We denken dit keer niet na over een single, of over radio-airplay. Sommige songs zullen zeven, acht minuten duren en zijn echt doorgecomponeerd, met lange instrumentale passages. Dat hebben we nog maar zelden gedaan. Het wordt een heel muzikale plaat.”

Tom Pintens op Linkerwoofer in 2022 – foto Hannelore Dieleman

Het Langste Jaar begint aarzelend met een eenvoudige akoestische gitaar en de stem van Cappelle. Pas bij het refrein komt de piano discreet aansluiten om erna met een prachtig gebroken akkoord de herfstige sfeer te zetten. Er wordt veel ruimte gelaten om de tekst en de zang te laten schitteren.

Na een kleine drie minuten valt de drum in en wordt een rustige outro met koorzang ingezet. Een enkele noot van een viool of cello die in de laatste minuut van het nummer wordt aangehouden, deemstert in reverb weg als een schim in de mist; een simpele maar krachtige vondst. Het nummer werd al live gespeeld op de herdenkingsdienst in OLT Rivierenhof, de piano-partij van Pintens kwam toen van een zelf-spelende piano met een lege kruk er achter…

Deze titeltrack is erg veelbelovend voor het nieuwe (zesde) album (voorjaar 2024) van Het Zesde Metaal dat stilaan een instituut wordt in de BelPop galerijen. Benieuwd hoe de band de lange tracks live zal vertalen en hoe ze verdergaan zonder de krullenbol-arrangeur-multi-instrumentalist in hun rangen. Het Langste Jaar is in ieder geval een prachtig eerbetoon aan Tom Pintens.

Het Zesde Metaal | Website | Facebook | Instagram

Spotify – Het Zesde Metaal – Het Langste Jaar

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More