Home Belgisch H A S T – Mortal Kombat Champion Of The World (Solidude Records)

H A S T – Mortal Kombat Champion Of The World (Solidude Records)

by Bram Langmans

H A S T is een vijfkoppige instrumentale band rond Rob Banken (altsax). Alle leden van de groep komen uit de traditionele jazz-opleidingen aan onze Belgische conservatoria, maar het vijftal, dat verder bestaat uit Artan Buleshkaj (gitaar), Roeland Celis (gitaar), Cyrille Obermüller (contrabas) en Elias Devoldere (drums), is duidelijk ook niet vies van rock, noise en free-jazz. Met Mortal Kombat Champion Of The World brengt de Gentse band een eerste videoclip uit voor hun eerder dit jaar verschenen debuutalbum Elegy.

Zelf vinden wij Mortal Kombat Champion Of The World nog het meest klinken alsof Tortoise iets kinky heeft gedaan met ideeën van Low, Mad Dog Loose en Metal Molly. Of zoals wij ons het bastaardkind van Godspeed You! Black Emperor, Pascal Deweze en True Champions Ride On Speed voorstellen: iets dat hard en zacht, vuil en schoon, zalvend en opwindend tegelijkertijd wil zijn, en daar nog in weet te slagen ook.

Een traag maar mooi en catchy gitaarriedeltje wordt ondersteund door een slepende, zalvende sax. Een trage, pointillistische drum valt in en al snel worden subtiele toetsen noise en feedback toegevoegd. Er hangt een lijzige, troostende weemoed in de lucht.

Halverwege de song komt er een slepende gitaarsolo op gang die langzaam maar zeker steeds harder wordt, een beetje alsof er twee aparte bands toevallig in hetzelfde gebouw repeteren en elkaar proberen overstemmen, maar toch ook niet. Terwijl de drum gecontroleerde mitrailleursalvo’s afvuurt, evolueert de muziek naar een soort noiserock / slowcore, waarin alles op een zachte en beheerste wijze desintegreert tot aanzwellende golven van distortion en feedback. Wij zijn fan.

Voor de clip kozen de Gentenaars voor de beelden van een boksmatch uit 1907, tevens één van de eerste op film geregistreerde knockouts uit de geschiedenis. Hoewel dat best wel vermakelijk beeldmateriaal is, vinden wij dat het nummer eigenlijk een betere clip verdient. Want dat Mortal Kombat Champion Of The World een dijk van een song is, daar kan geen twijfel over bestaan.

Eentje om toe te voegen aan jouw playlist.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More