Home Belgisch H A S T – Impro a remix by Yùrt (Solidude Records)

H A S T – Impro a remix by Yùrt (Solidude Records)

by Björn Comhaire

Stel, je bent muzikant en je hebt je eigen band. Je maakt samen een plaat waarvan je denkt: “Dat hebben we toch maar even verdomd goed gedaan”. De meeste recensenten en andere mensen die vinden dat ze een mening mogen hebben, vinden dat ook. Hoe zou je dan reageren als een snoodaard jou met veel liefde en geduld gemaakte kunstwerkje, door de mangel haalt?

Rob Banken © Björn Comhaire

Niet dat Rob Banken (H A S T) zich dat nu echt afvroeg toen goede vriend en mede-Yùrtlid Brecht Plasschaert hem vroeg of hij Impro eens een vers laagje verf mocht geven. Banken: “Het is [..] altijd leuk om te horen wat iemand met een nummer doet of te horen aan welke elementen hij/zij nu net niet tweakt.” Geen drama dus…

Impro staat op de debuutplaat Elegy van H A S T en is een van de meer mysterieuze nummers van dat album. Het is niet onmiddellijk zo’n song waar de gemiddelde dance-dj zich aan zou vergrijpen. Gelukkig is Brecht Plasschaert niet zo’n dj.

Brecht Plasschaert © Björn Comhaire

Plasschaert: “Eigenlijk heb ik met het nummer gedaan wat ik zou gedaan hebben moest ik toen de producer van H A S T geweest zijn, en moest ik van hen vrij spel hebben gekregen.”

Sampelen, vervormen, toevoegen, weglaten, fragmenteren, terug samengooien en alles overgieten met een smeuïge Yùrtsaus. Zo maak je een compleet ander nummer. Plasschaert: “Ik wou de structuur, het improvisatorisch karakter van het origineel behouden (het tweede deel is integraal hetzelfde qua structuur), maar vooral elementen in de klank veranderen.”

Benieuwd of Brecht in zijn opzet geslaagd is en hoe dat dan precies klinkt? Check dan zeker onderstaande videoclip of luister via de streamingdiensten.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More