Home Belgisch FULCO – Faam (N.E.W.S)

FULCO – Faam (N.E.W.S)

by Björn Comhaire

Fulco Ottervanger, de sympathieke Nederbelgolander, is al een tijdje vaste klant op Radio 1, trok vorig jaar de concertzalen rond met zijn eerste solo-album FULCO, maakt deel uit van velerlei al dan niet jazz-gerelateerde bands en mocht al een paar keer zenuwachtig zitten wezen tijdens de uitreiking van de MIA’s. En nu is ie er opnieuw met de ep faam.

FULCO brengt ook op deze ep relativerende liedjes met een mild ironische ondertoon. Nooit hard, expliciet kwetsend of drammerig maar bijna altijd met een boodschap.

Opener en titeltrack faam is zo’n nummer met een knipoog. Het stelt de bekendheidscultuur in vraag zonder te willen schofferen. Wat we vaak horen terugkomen in de muziek van FULCO is het gebruik van geluiden die wel uit een oude Casio synthesizer lijken te komen. Dunne elektronische klanken en blikken percussie die de liedjes soms wat “plastiekig” doen klinken wat dan weer perfect past bij de inhoud van een nummer als faam.

Ook zelfreflectie is FULCO niet vreemd, luister maar naar De Opflakkeraar. Meer glitterende Casio-klanken horen we bij Glinsterkinderen dat op een plezierige manier balanceert tussen kleinkunst en kitsch.

Ondertussen welbekend klinkt de cover van Bram Vermeulens Politiek waarin Ottervanger de Belgische politiek in z’n hemd zet. Door het nummer van Vermeulen te coveren houdt hij een slag om de arm maar de boodschap komt des te duidelijker aan. Eindigen doet de ep met de Vectrex Dub versie in Doe Maar-stijl van FULCO’s eigen Een Beetje Verfrommeld.

Fulco Ottervanger is er in geslaagd om met één album en één ep een geheel eigen stijl te ontwikkelen en uit te puren. Hij maakt herkenbare, intelligente nummers die je meer dan eens op het verkeerde been zetten. Met gevoel voor humor en relativering kaart hij onderwerpen aan die hem nauw aan het hart liggen en geeft, op zijn eigen discrete manier, zijn mening over de kleine dingen des levens.

FULCO live zijn doe je hier:

18/09 – Minard, Gent
26/09 – CC Lokeren, Lokeren
22/10 – Rataplan, Antwerpen
23/10 – De Schaduw, Ardooie
24/10 – De Grote Post, Oostende
29/10 – De Westrand, Dilbeek
30/10 – Muziekcentrum Dranouter, Dranouter
06/11 – CC Diest, Diest
07/11 – N9, Eeklo
13/11 – ’t Getouw, Mol

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More