Home Singles EUPHEMIA RISE & YOUR SCHIZOPHRENIA – When The Assassins Came

EUPHEMIA RISE & YOUR SCHIZOPHRENIA – When The Assassins Came

by Nel Mertens

Duister bijtende teksten klinken sinds de lente van 2020 in de alternatieve rocksound van Euphemia Rise. Maar ‘alternatieve rock’ is nogal beperkend als beschrijving, want het muziekproject van Wim Lankriet zoekt de donkere kantjes op, met elektronische elementen die atmosferisch en psychedelisch uit de hoek kunnen komen. Vanuit een bizarre hoek vaak en daarom beschrijven we zijn geluid misschien beter als duister eigenzinnige artrock. Als traumatische dromen met sprankels hoop, hadden Lankriets filmische tracks onze aandacht in elk geval meteen vast.

Met Farewell To Greatness kregen we een eerste single te horen in samenwerking met Mel Benedichuk, waarop de knappe cover van Cirrus Minor (Pink Floyd) volgde. Voor zijn derde track werkte Wim samen met met de Russische dichteres en fotografe Natalia Drepina (Your Schizophrenia). Hij schreef When The Assassins Came terwijl hij las over het incident op de Dyatlov-pas, toen 9 wandelaars werden gedood in het Oeralgebergte. Wat er is gebeurd, blijft onbekend, maar Euphemia Rise zorgde voor een treffende soundtrack bij deze gebeurtenis.

De muziek en tekst zijn geschreven door Lankriet, waarvan Natalia Drepina de woorden in het Russisch vertaald zingt. Met een doordringende kilte fluistert ze de ontzette woorden toe, terwijl de piano-prelude ontluikt. Elektronisch verstoorde gruis duikt op als bijtende wind. En voor we het beseffen zijn er 1 minuut en 36 seconden voorbij. Een kort nummer dat enkel ontzetting losweekt, zonder hoogtepunt. En toch geeft het de verborgen schoonheid van bevroren tranen weer.

When The Assassins Came is digitaal verkrijgbaar.

(Her)lees hier onze reviews over Farewell To Greatness en Cirrus Minor.

Facebook / Website / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More