Home Singles EELS – Steam Engine (PIAS)

EELS – Steam Engine (PIAS)

by Geert Mertens

Extreme Witchcraft heet de nieuwe plaat van Eels. Die komt op 28 januari 2022 uit. Het is al zijn veertiende.

We kregen al de beresterke single Good Night On Earth in onze schoot geworpen en nu is er Steam Engine. Het nummer begint met een uitgerekte ‘well’ van zanger E – wordt dit de nieuwe Prizefighter? – en al snel beleven we bluesrock ten top. Wat een lekkere lick die E uit zijn gitaar tovert! Een sound die zo ergens uit de seventies opgepikt is en je meevoert naar de hoogdagen van de gitaarrock. Tekstueel lijkt het onderwerp niet meer van deze tijd maar de vibe die ervan uitgaat, maakt veel goed.

E lijkt een momentje uit zijn jeugd te bezingen. Een moment waarop hij nog niet met duizend-en-één tegenslagen moest afrekenen. Uitkijken naar die nieuwe plaat van Eels dus! Het is voor de eerste keer in lange tijd dat Mark Oliver Everett opnieuw samenwerkt met PJ Harvey en met producer en gitarist John Parish. Dat resulteerde ooit in het album Souljacker uit 2001. Daarop stonden toch enkele pareltjes op die tekenend waren voor zijn oeuvre.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More