Home Singles B R I Q U E V I L L E – XIII (Pelagic Records)

B R I Q U E V I L L E – XIII (Pelagic Records)

by Nel Mertens

Vijf (of meer…?) persoonlijkheden uit het Waasland houden de mystiek hoog rond hun identiteit. Met gouden maskers en zwarte Nazgûlcapes, hullen ze hun verbluffende live-acts in een sfeer van occulte rituelen. Al meer dan 10 jaar dragen ze hun maskers, zelfs tijdens de repetities. Om gelijkheid te creëren, de verafgoding van bandleden te voorkomen, makkelijk van bandleden te kunnen wisselen en dus vooral om de focus van de luisteraars op de muziek te vestigen. Wat weten we wél? Dat de leden van B R I Q U E V I L L E actief waren in verschillende andere bands uit de lokale jazz, electro- en metalscene toen ze elkaar meer dan 10 jaar geleden ontmoetten in een schoolgebouw, samengebracht door de gedeelde ambitie om een improvisatie op te bouwen rond één noot. En die ene noot werd ondertussen uitgebreid tot zwartgeblakerde soundscapes vol harde gitaren, die geen geheim mogen blijven.

Coverartwork Quelle (c) B R I Q U E V I L L E

In 2014 verscheen hun debuutalbum, dat ze op verschillende plekken begroeven, zodat de geïnteresseerden het zwarte goud konden gaan opgraven. Dit idee én het album werden zo goed onthaald, dat dit in 2017 met hun instrumentale opus II, herhaald werd en er deze keer op verschillende plekken ter wereld gold vinyldiggers aan het werk konden.

Hun aankomende album Quelle is een echte pandemierelease geworden, waarbij de bandleden het album in afzondering afwerkten, wat hen beter lag dan ze verwachtten. Doordat ze letterlijk afstand namen van mekaar, konden ze stukken verlengen, strippen tot de essentie om opnieuw op te bouwen, met als resultaat een gesofisticeerd verstikkende sound. Het album zal acht aktes bieden, waarbij elektronica een nog prominente rol kreeg dan voorheen.

Voor het eerst krijgen we ook een album met een echte titel van B R I Q U E V I L L E: Quelle, wat ‘bron’ betekent in het Duits. “Naar ons gevoel behoudt deze plaat alle ingrediënten van de vorige releases maar daarbinnen graven we dieper dan ooit tevoren. Het thema van een ‘bron’ en de vraag naar ‘welke’ die terugkoppelt naar het artwork van ons vorige album, gaf ons het gevoel dat we het origineel concept, muziek, artwork en clips niet uit het oog verloren. Water en zand zijn een bron van leven en dood en tekenend voor hoe een geïsoleerde ziel omgaat met deze elementen”, licht een van de naamloze groepsleden toe.

Ondanks alle mystiek, krijgen we toch al één van de aktes uit Quelle te horen. Twee herhalende gitaarlijnen gaan in Akte XIII in duet met opeenvolgende ijzersterke riffs. Een rakend duel, gevoed door verzengende drums. De instrumenten vloeien zwaar beladen naadloos in mekaar over, waardoor je een subliem georkestreerd rijke sound over je heen kan laten walsen. Een geluid waarin je ijzer, zwart goud, bloed en bitter zweet kan proeven. In een melodieuze schoonheid gevat, die zwaar blijft aangroeien tot het einde, waarna je verslagen door de stilte die ons rest, achterblijft.

Het derde album Quelle van B R I Q U E V I L L E verschijnt op 2 oktober bij het Duitse label Pelagic Records. Je kan het reeds voorbestellen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More