Home Belgisch AUGUSTIJN – Deure (Eigen Beheer)

AUGUSTIJN – Deure (Eigen Beheer)

by Luminous Dash

Deure is de nieuwe, knappe single van Augustijn. Als artiest bepaal je de releasedatum ruim op voorhand. Augustijn kon dus in de verste verte niet vermoeden dat zijn nieuwe single vandaag in corona-tijden zo toepasselijk zou zijn. Elke artiest, zelfstandige of freelancer zal er zich hard in herkennen. Het nummer gaat over resoluut je eigen richting en baan kiezen, en de mogelijke tegenwind en blaren daarbij trotseren. Naast even omdenken en alternatieven zoeken, is ‘Deure goan’ dan ook het enige wat creatievelingen kunnen doen in deze bevreemdende tijden. 

(c) Natalie Luys

Het is in elk geval ook een leuze die Augustijn Vermandere als leidraad voor zichzelf neemt. Nog geen twee jaar na zijn West-Vlaamse debuutplaat Echt verschijnt zijn nieuwe album op 31 maart. Vóór Echt maakte Vermandere reeds drie prachtige albums onder de naam Willemsson.

Deure is een prachtige song. Het opent met een originele, bijna bossanova-achtige drumpartij en een pulserende bas. Daarna bouwt het nummer laagje voor laagje op. Het West-Vlaams doet het hem wederom. Het lijkt wel de overtreffende trap van het Engels. Je behoudt het gevoel van een Engelstalige song, en tegelijkertijd word je onmiddellijk geraakt door de boodschap in de tekst. In het algemeen Nederlands zou de song wellicht maar half zo goed werken. Het knapst wordt het nummer wanneer het helemaal openbloeit na net geen drie minuten. Dan komt er magistrale orkestratie bij die je helemaal meeneemt en het mooie, melodieuze refrein nog boven zichzelf laat uitstijgen. Het is zo’n nummer dat bij elke beluistering beter wordt.

Op zijn radiohit In De Schouwte zong hij met een halve knipoog dat zijn vader Willem beter is dan hij. Eigenlijk is dat niet waar. Hij heeft misschien wel meer succes op de manier waarop de meeste mensen succes omschrijven: veel airplay, een grotere verkoop, meer optredens en interviews, … Maar eigenlijk draait succes om het creëren zelf en niet om de aandacht die er uit voortvloeit. Al zal zeker niet iedereen het daarmee eens zijn.

In een interview zei Augustijn eens dat het jammer is dat er in de muziek geen middenklasse bestaat. Ofwel krijg je langs alle kanten airplay en media-belangstelling, ofwel is heel hard vechten om ook maar enige aandacht te krijgen. Dit is zeker zo en het is iets wat we bij Luminous Dash erg betreuren. We hopen dan ook dat het nummer voldoende airplay krijgt op een zender als Radio1.

Stefaan Tubex

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More