Home Singles ANSATZ DER MASCHINE – Tunguska

ANSATZ DER MASCHINE – Tunguska

by Bart Verlent

Er is goed nieuws en slecht nieuws omtrent Ansatz Der Maschine. Eerst het goede nieuws: Mathijs Bertel en co brengen op 23 januari 2023 een nieuw album uit. Helaas wordt het meteen ook het laatste album van dit project.

Na de tournee gooit Bertel de handdoek in de ring. Met de nieuwe plaat sluit de band in schoonheid af want Mathijs had stilaan het gevoel dat het verhaal van Ansatz Der Maschine een beetje was uitverteld.

© Ansatz Der Maschine

Met de single Tunguska krijgen we al een voorproefje van de nieuwe plaat. De titel verwijst naar de Russische Toengoeska-rivier, waar in 1908 een mysterieuze explosie plaatsvond. In een omtrek van 30 tot 40 kilometer braken alle bomen af, maar er is nooit een punt van impact gevonden. Een mooie metafoor om rond te werken, vond Bertel. Voor hem gaat het verhaal over hoe bepaalde dingen een gigantische impact kunnen hebben, maar tegelijk heel erg gerelativeerd kunnen worden.

Zoals altijd bij Ansatz Der Maschine is Tunguska het een prachtig, warm nummer met mooie ingetogen arrangementen en met Sophia Ammann die de sterren van de hemel zingt. Wat wel opvalt is dat de elektronische elementen zo goed als niet aanwezig zijn in deze song waardoor het een puur, folky geluid heeft.

In de clip staan twee kinderen centraal, een ervan is Bertels dochter Loesje, die met een mysterieuze object door de natuur dwalen. De clou zit hem echter in het einde wanneer blijkt dat de kinderen een kindervogelverschikker rondsleuren en deze naar een volwassen man en dito vogelverschrikker brengen. Zo wordt de toorts doorgegeven van de ene generatie naar de andere. Dat is ook de boodschap van dit breekbare nummer. Of het nu gaat over een vader die zijn kinderen de wereld instuurt, of Bertels die tegen zijn Ansatz composities vertelt dat hij ze loslaat.

Ansatz Der Maschine kan je volgend jaar aan het werk zien op:

13/01 – Hnita Jazzclub, Heist-op-den-Berg
04/02 – N9, Eeklo
16/02 – Cultureel Centrum, Mechelen
18/05 – De Velinx, Tongeren
25/02 – 4AD, Diksmuide
08/04 – Cultureel Centrum, Hamont-Achel

FACEBOOKINSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More