Home Belgisch ANSATZ DER MASCHINE – Igarka (N.E.W.S.)

ANSATZ DER MASCHINE – Igarka (N.E.W.S.)

by Bart Verlent

Vier jaar lang werkte Mathijs Bertel met hart en ziel aan de opvolger van Tatooed Body Blues. Begin dit jaar konden we dan ook kennismaken met het wondermooie album Burial Songs. Het zou ons niet verwonderen dat deze langspeler in diverse eindejaarslijstjes zal terechtkomen. Ook aan de optredens heeft de band hard gewerkt, zelden zagen we shows waarbij de visuals en de muziek elkaar zo mooi aanvulden. Helaas, door ‘het virus’ moesten Bertel en co meerdere optredens verschillende keren uitstellen. Een deel van de tournee kan zelfs pas volgend jaar afgewerkt worden.

(c) Ansatz der Maschine

Na Falling Down, Untold, Invisible en Colors krijgen we nu nog een pareltje uit Burials Songs. De instrumentale versie van Igarka opent het album. De gezongen versie, met de prachtige stem van Sophie Amann sluit het af en werd nu gereleaset als single.

De titel van de song verwijst naar de eindhalte van de Siberische ‘spoorweg des doods’, een megalomaan project van Jozef Stalin dat nooit werd afgewerkt. Het project kreeg deze bijnaam omdat er zoveel gevangen uit de Siberische Goelag kampen stierven bij de bouw die in verschrikkelijke weersomstandigheden verliep.

Het sprookjesachtige nummer werd opgenomen in Reykjavik in een productie van Valgeir Sigurdsson (IS, Björk, Feist, Sam Amidon,…). De track heeft als boodschap dat ieder einde ook een nieuw begin is. Met warme en melancholische arrangementen weet de band opnieuw een betoverende sfeer te creëren. We moeten een beetje denken aan het dromerige van Cocteau Twins.

Al verwijst Igarka naar de eindhalte van een verschrikkelijk project, toch levert Ansatz der Machine weer een heel mooie song af. Mathijs Bertel maakte de toepasselijke clip samen met Bram De Vreese. Het duo zakte ervoor af naar de Hoge Venen. Het filmpje vertelt het verhaal van een personage dat, samen met zijn trouwe honden, zijn oude leven achter zich laat en de natuur intrekt. Hij probeert zijn leven een andere richting te geven zonder de garantie dat hij in zijn opzet zal slagen.

Zoals alles bij Ansatz der Machine vult de clip het nummer perfect aan. Er is duidelijk goed over nagedacht zodat elk detail het concept mooi aanvult. Mathijs Bertel levert dan ook nooit half werk af.

Om de verliezen die de band de afgelopen maanden geleden heeft wat te verminderen is er nu merchandise te koop van Ansatze der Machine via deze link.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More