Home Belgisch WEEK VAN DE BELGISCHE MUZIEK: Nacht Und Nebel

WEEK VAN DE BELGISCHE MUZIEK: Nacht Und Nebel

by Hans Verhoeven

Nu was er wel het één en ander mis met Patrick Nebel (1958-1986). Nogal zwaarlijvig, wat hem een complex opleverde dat hij te lijf ging met alcohol en dope. Geen goed idee, maar wel het zijne. Want Nebel (Patrick Marina Schools) wou en ging sowieso geen eeuweling worden.

De jonge Nebel deed iets in de muziek, zong wat, werkte met 2Belgen en werd eigenlijk stom toevallig ontdekt door producer Roland Beelen die hem tekende bij zijn Antler Records. Want Patrick Nebel was zoals ze dat noemen een figuur. Liet indrukken na. En dan zeker met het groepje Nacht Und Nebel wat in de jaren tachtig van België alles nog wat donkerder inkleurde dan het allemaal al was.

Wat was er? Chaos en werkloosheid, de CCC en de Bende van Nijvel en het werd nooit vroeger donker dan tijdens de winteravonden van de eighties.

En een sprankje hoop; een lucifer in het duister was hun single Beats Of Love ook al niet. Wel een Europese hit. Nacht Und Nebel werd groter dan ooit bedoeld en daar kon de angstige, soms zelfs psychotische Patrick niet mee om. Tijdens een persevent op een boot in Zwitserland viel hij stomdronken van een trap. Niemand minder dan Paul McCartney hielp hem weer recht. Dat kunnen er ook weer niet veel zeggen, ooit opgeraapt te zijn door een Beatle.

Een volgende single, Etoile Du Nord, werd hier te lande nog een hit, Victoria 2000 ook maar eigenlijk was het dan al over. Zeker voor Patrick Nebel. Een zwak hart, angstpsychoses en de drugs en de drank die hij tot zich nam om allerlei demonen uit te roken nekten hem op amper 27. Beetje triest verhaal. De mooiste verhalen zijn nu eenmaal triest.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More