Home ReviewsAlbum Reviews VIRUS2020 – Khushue (Unexplained Sounds)

VIRUS2020 – Khushue (Unexplained Sounds)

by Patrick Bruneel

De Tunesiër Rami Harrabi is de man die een soort transcendentale soundscapes creëert onder de artiestennaam Virus2020. Ons toetsenbord weigert de Arabische naam die Harrabi gebruikt treffelijk in ons document te plaatsen, dus dat kan je zelf even opzoeken.

Harrabi maakt geen standaard ambient of drones, dat moet gezegd. Hij poogt traditie en moderniteit met elkaar te verbinden, net zoals hij verbindingen probeert te leggen tussen verschillende culturen en opvattingen.

Akoestische en elektronische instrumenten, analoog en digitaal, alles wordt met elkaar verweven tot een tiental relatief korte geluidsexploraties die de Arabische met de westerse wereld doen samengaan. De confrontatie opzoeken is namelijk niet wat de Tunesiër in gedachten heeft.

Na twee in eigen beheer uitgebrachte werkstukken, I Don’t Know en Sect, zet hij met Khushue een grote stap vooruit. Het intrigerende gebruik van voor ons exotische instrumenten als mezwed, mezwej, matbet en yarghoul die in de elektronica-molen worden gedraaid, maakt dit album, dat slechts in beperkte fysieke oplage (47 stuks op cd-r) wordt uitgebracht, tot een boeiend stuk geluidskunst waarin hij subtiel duistere elementen uit industrial aan het geheel toevoegt.

Een beetje kort misschien allemaal. Harrabi mocht wat ons betreft best nog wat extra nummers op het schijfje hebben gezet, zodat we zijn denkbeelden in muzikale vorm, die veel breder gaan dan de doorsnee ambient, nog beter zouden kunnen doorgronden.

Als we er aan denken, zoeken we ook eens wat muziek op van RIG, een trio waarin hij samen speelt met Ismail Lassoued en Ghassen Ben Brahim. Wie weet is dat project net zo interessant als zijn solowerk.

BANDCAMP / FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More