Home ReviewsAlbum Reviews VIKTOR TIMOFEEV – Exocursion (Futura Resistenza)

VIKTOR TIMOFEEV – Exocursion (Futura Resistenza)

by Patsker Omaer Beguin

Het zijn nog steeds bizarre tijden. Tijdens periodes van onzekerheid, verplichte vrijheidsbeperking en angstpsychoses borrelen er steeds meer soundtracks naar boven van talentvolle slaapkamerartiesten. Voor de uit Riga, Letland afkomstige Viktor Timofeev is muziek slechts één van de takken van zijn werk. Hij houdt zich ook bezig met experimentele spelletjes, schilderen, tekenen en tentoonstellingen. Exocursion (een woord dat is verzonnen door Timofeev zelf) is zijn derde plaat.

Timofeev produceert soundscapes met de gitaar vergelijkbaar met wat Robert Fripp (King Crimson) creëerde met zijn wereldberoemde Frippertronics die als soundscape reeks uitgebracht werken. De Let verwerkt intrigerende basakkoorden met gitaarloops en veldopnames tot emotioneel geladen klankstructuren. De plaat start met dreigende ambient gedragen door donkere soundscapes met een aanstekelijk Aphex Twin (Selected Ambient Works II) gehalte. Er worden niet alleen indrukwekkende soundscapes tevoorschijn getoverd. Timofeev bespeelt en manipuleert zijn gitaar op een eigenzinnige en experimentele manier waardoor er een doolhof van geluiden ontstaat met een verrassend en gevarieerd resultaat.

De sfeer op Exocursion straalt toch ook een spatje hoop uit. Het is dus niet al kommer en kwel dat deze multidisciplinaire artiest laat horen. Iedere track is eigenlijk een geluidslus die deint doorheen verschillende stadia van gevoelens, welke een brug vormen tussen de tastbare buitenwereld en het meeslepende diepe luisteren. Het middelpunt van deze boeiende plaat is de bijna achttien minuten durende track Kairos. Exocursion neemt de luisteraar mee op een reis met indrukwekkende klankharmonieën en vreemde landschappen. Deze release is digitaal en op vinyl verkrijgbaar op de Bandcamp pagina van het nieuwe Nederlandse label Futura Resistenza.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More