Home ReviewsAlbum Reviews VENJA-GALACTIC UNDERGROUND – Music For Astronauts (Art For Ears)

VENJA-GALACTIC UNDERGROUND – Music For Astronauts (Art For Ears)

by Patsker Omaer Beguin

Music For Astronauts is de derde release van Venja onder de noemer Galactic Underground. Op een Galactic Underground album werkt Venja (Johan Geens) samen met meerdere artiesten uit de internationale elektronische muziekscene. Geens beleeft momenteel een inspiratievolle en vruchtbare periode. Hij bracht nog maar onlangs het mooie ambient album Unfolded uit en komt nu al op de proppen met een derde G.U worp.

De titel van Venja’s nieuwe album geeft onmiddellijk aan wat het te bieden heeft. Op dit kosmische muziekavontuur verschijnen twee gasten die geen onbekende zijn in de wereld van elektronische muziek. Music For Astronauts start met een introductie van ijle sonische golven waarbij de eerste gastmuzikant, onze landgenoot Rhea (Mark de Wit), ons meeneemt naar de onmetelijke leegte van de kosmos.

De claustrofobische ambient soundscapes benadrukken met verve de eenzaamheid van de ruimtevaarders tijdens hun gevaarlijke missie. Venja presenteert solo nog enkele beklijvende nummers gevuld met boeiende elektronische rimpelingen waarbij ook de Berlijnse School invloeden (lees sequencers) aanwezig zijn. Rhea mag een tweede keer zijn elektronische roerselen delen met de gastheer op het nummer Deep Shift. De intense soundscapes op deze track zorgen voor een bevrijdend gevoel. Het mysterie van de kosmos krijgt een geluidsantwoord met intrigerende klankstructuren die in een Aphex Twin (Selected Ambient Works Volume II) verpakking krijgen.

Michael Brückner is de tweede elektronische artiest die Venja mag bijstaan met zijn sonische resonanties. Brückner was samen met zijn Duitse landgenoot Mathias Brüssel hoofdact op het Cosmic Nights Festival 2015 in Brussel en heeft een waanzinnig grote catalogus met elektronische muziek achter de hand. Zijn bijdrage duwt het laatste deel van Music For Astronauts volledig richting Berlijnse School. De nummers hebben een lossere sfeer en breken volledig met de mysterieuze en kosmische ambient die Venja solo, en met Rhea in elkaar knutselden. Op zich niet erg maar de enigmatische ambientklanken die de twee Belgen serveerden genieten onze voorkeur. De stijlbreuk wordt Brückner en Venja vergeven want Music For Astronauts is een schitterend elektronisch album geworden. In voetbaltermen uitgedrukt: Venja-Rhea 2 tegen Venja-Brückner 1.

De cd versie bevat negen tracks met een mooi extra nummer (The Phoenix Lights) waar daarentegen de digitale versie maar acht nummers bevat.

https://shop.venja.com/album/galactic-underground-music-for-astronauts

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More